El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha mantingut una conversa telefònica aquest dilluns amb el recent elegit líder del PSOE, Pedro Sánchez, per donar-li l'enhorabona i també per traslladar-li l'oferta que ha llançat el partit morat, que passa per retirar la seva moció de censura contra el president Mariano Rajoy si el nou secretari general socialista decideix registrar una de pròpia.

Iglesias i Sánchez han conversat "sobre la situació d'Espanya" i han compartit la visió que "és insostenible la situació del PP, envoltat per la corrupció, al Govern", segons el comunicat conjunt pactat pels gabinets dels dos dirigents.

Segons els equips d'Iglesias i Sánchez, els dos líders han manifestat a més el seu respecte per les "estratègies diferents" de les seves organitzacions "sobre com fer oposició al PP", i s'han emplaçat "a seguir dialogant de manera contínua ia mantenir una relació fluïda ".

Viabilitat de la iniciativa

El secretari d'organització de Podemos, Pablo Echenique, ha anunciat aquest matí la seva intenció de convidar el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy. En cas de ser així, Echenique també ha assegurat que el partit de Pablo Iglesias retiraria la seva moció de censura.

"Si Pedro Sánchez presenta una moció de censura al Congrés dels diputats, nosaltres estaríem disposats a retirar la nostra moció per parlar de la moció que hagi presentat el PSOE i intentar fer-la viable", ha assegurat en la roda de premsa que ha ofert a la seu del partit a Madrid després de la reunió del Consell de Coordinació -l'òrgan executiu de la formació-, al costat de la secretària de Participació i coportaveu, Noelia Vera.

Echenique ha explicat que per retirar la moció, no valdria amb "paraules" ni "promeses" per part del PSOE sinó amb "fets", és a dir, haurien de registrar-la. Això sí, ha admès que "no és moment de posar terminis al nou secretari general del PSOE que acaba de ser elegit". "Crec que és el moment d'esperar a veure si hi ha possibilitat que el PSOE vulgui presentar una moció", ha assenyalat, tot i que ha reafirmat la "urgència" de treure al PP del Govern d'Espanya.

Moció de censura contra Cifuentes

Mentrestant, el secretari general de Podem a Madrid, Ramón Espinar, i la portaveu en l'Assemblea de Madrid, Lorena Ruiz-Horta, han registrat una moció de censura contra la presidenta Cristina Cifuentes per "imperatiu ètic" i no descarten que el govern alternatiu el presideixi un socialista.

Una tarifa única de transport per a tota la Comunitat de Madrid, una renda bàsica per als quasi 25 % dels madrilenys que segons Podem estan en risc d'exclusió i un canvi en la política fiscal creant "un impost als rics" són les tres propostes fonamentals del programa de Podem, segons Ramón Espinar.

Encara que aqueix govern estaria presidit per Ruiz-Horta, Podem deixa oberta la porta al fet que un socialista l'encapçalés, una cosa que "seria el lògic" pel nombre d'escons, segons la portaveu.