Nou pols al govern espanyol de coalició, aquest cop per la pujada desmesurada del rebut de la llum en plena onada de fred. Per això, davant l'immobilisme del PSOE, Unidas Podemos exigeix "impulsar ja" la reforma del mercat elèctric contemplada al pacte de govern. Fonts de la formació de Pablo Iglesias asseguren que aquest augment, que els socialistes qualifiquen de "puntual", evidencia el "defectuós funcionament del sistema de subhastes marginalistes" impulsada pel govern d'Aznar, "on els preus finals de l'electricitat poc tenen a veure en ocasions amb els costos de la seva generació". Consideren que és insostenible mantenir més temps aquest sistema i cal abordar "ja" la seva reforma.

Concretament, des de Podemos demanen aprovar immediatament "mesures que acabin amb la sobreretribució que avui reben al mercat majorista les centrals nuclears i hidroelèctriques". La formació critica que aquestes centrals reben "importants beneficis caiguts del cel", perquè ja se'ls va reconéixer els costos de transició a la competència, i que ara és necessari destinar aquests beneficis a "reduir directament el cost del subministrament elèctric".

Fonts de la formació d'Iglesias denuncien que els elevats preus de l'electricitat a Espanya "suposen quantiosos beneficis per al reduït grup de societats que formen l'oligopoli elèctric, però empenyen a la pobresa energètica a milions de llars, i comporten problemes de competitivitat per a milions d'empreses espanyoles, pels sobrecostos que aquestes es veuen obligades a assumir".

El PSOE diu que ja s'han pres mesures

Durant els últims dies, els preus de l'electricitat al mercat majorista ha pujat fins a un 123%. No obstant això, des de La Moncloa només hi veuen un "pic puntual" i "conjuntural" que no tindrà continuïtat, i que té el seu origen en la borrasca Filomena. La ministra portaveu, María Jesús Montero, va defensar ahir després del Consell de Ministres que l'executiu ja ha adoptat mesures per abaratir el rebut de la llum dels consumidors, i que s'ha notat en els últims dos anys. D'aquesta manera va descartar altres mesures, com la nacionalització de les elèctriques que ha defensat Unidas Podemos en més d'una ocasió. Aquest mateix divendres, la ministra Irene Montero ha apostat per la creació d'una empresa energètica pública per evitar aquests augments de la factura.