El govern portuguès està preparant ajudes extraordinàries per tal d'alleugerir els efectes de la pujada del 10% de la factura de la llum, segons ha avançat aquest dimarts el diari Expresso. La mesura entrarà en vigor durant un nou confinament generalitzat que durà a terme el país i que començarà aquest dijous.

La pujada del preu de la llum de Portugal està relacionada amb la d'Espanya, ja que ambdós països han patit les pujades del mercat majorista a través de l'anomenat MIBEL (mercat ibèric d'electricitat).

Així doncs, l'ajuda es basarà en descomptar el 10% del cost de la factura, cosa que tindrà un cost per a l'executiu d'entre 20 i 25 milions d'euros al mes. Està previst que s'apliqui a tots els consumidors domèstics, sense distinció de nivell de renda. També beneficiarà les llars vulnerables beneficiàries de la tarifa social, equivalent al bonus social elèctric espanyol.

La mesura tindrà efecte retroactiu des del passat 1 de gener i s'aplicarà en un moment en què els preus del mercat majorista ibèric estan en nivells històricament alts. Si a Espanya el preu ha pujat aquest dimarts fins als 84,25 euros per MWh, i demà està previst que arribi als 89,94 euros per MWh, a Portugal s'ha situat en els 91,42 euros per MWh.

La diferència amb Espanya

La diferència entre ambdós països és que mentre Portugal aprovarà aquesta ajuda directa i general, el govern espanyol ho considera un "pic puntual" i "conjuntural" que no tindrà continuïtat. Així ho ha dit la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha descartat les mesures dels seus socis, Unidas Podemos, que demanaven la nacionalització de les elèctriques.

Precisament, Montero ha excusat la pujada al·legant que aquesta situació "no passa només a Espanya, sinó que s'està produint també a la resta de països de l'entorn europeu perquè hi ha normes comunes de fixació de preus". També ha desitjat "que es vagi abaratint" gràcies a les mesures del govern espanyol, les quals ha dit que estan beneficiant fins a 1,3 milions d'espanyols que tenen dificultats per fer front als rebuts.

Conscient de les crítiques de l'oposició, Montero ha remarcat que, en els últims dos anys de govern Sánchez, el rebut de la llum ha caigut fins a un 40%. 

 

Imatge principal: El primer ministre portuguès, Antonio Costa, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Efe