La portaveu d'En Comú Podem al Congrés i responsable d'Habitatge d'Unidos Podemos, Lucía Martín, ha avisat aquest dimecres el govern de Pedro Sánchez que si vol continuar comptant amb el suport del seu grup confederal per als pressupostos generals de l'Estat, ha de retirar el reial decret llei de mesures urgents en matèria d'habitatge i lloguer i elaborar-ne un de nou amb ells, que sí que inclogui les mesures que van pactar l'octubre sobre aquest assumpte.

Així ho ha assegurat en declaracions a La Sexta, després de reconèixer que el pacte pressupostari amb el govern espanyol està a l'aire, si l'executiu socialista no compleix les mesures pactades, que ara no estan reflectides a l'esmentat decret, com per exemple les relatives a la limitació dels preus dels lloguers, que eren "condició mínima indispensable".

Així mateix, ha avisat que el seu grup no accepta que aquestes mesures s'incloguin via esmenes o es presentin en un projecte de llei, perquè poden ser després bloquejades pel PP i Ciutadans en el tràmit parlamentari.

Segons la portaveu de la confluència catalana, "les úniques mesures que el seu compliment es pot garantir són les que es fan via reials decrets llei", com demostra el fet, al seu parer, que actualment hi hagi "gairebé 40 projectes de llei bloquejats per PP i Ciutadans".

"Que la ministra d'Hisenda em digui que volen incloure la regulació de preus en el tràmit d'esmenes d'un decret el que m'està dient és que deixarà que PP i Ciutadans li facin la feina bruta i bloquegin aquestes esmenes, i això no es pugui fer mai", ha criticat.

Per tot això, ha sentenciat que el que ha de fer el Govern de Sánchez és retirar un reial decret que "no serveix" i treballar amb Unidos Podemos per redactar-ne un de nou, que sí que plasmi les mesures que van acordar en matèria de lloguers. "Que no el portin ni a votació perquè l'hi tombarem", ha advertit Martín.

Precisament aquest assumpte va ser un dels que més va tensar les negociacions que van dur a terme el govern socialista i Unidos Podemos a la tardor. Ja llavors, En Comú va amenaçar de no donar suport al pacte si no s'incloïen mesurats per punxar la bombolla dels lloguers.