El PDeCAT i Unidos Podemos han acusat aquest dijous el PP i el PSOE d'utilitzar la convalescència de l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz com a "excusa" perquè el Congrés no constitueixi encara la comissió d'investigació que el Ple va acordar crear fa quatre mesos per dilucidar si en l'anterior legislatura es va fer un ús "partidista" dels mitjans d'aquest departament per actuar contra determinats partits.

El portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, s'ha queixat aquest dijous a la reunió de la Junta de Portaveus que aquest òrgan encara no s'hagi creat i ha demanat explicacions sobre això als dos grups majoritaris.

"Vull saber quin és el motiu pel qual una comissió que es va aprovar fa mesos no ha començat la seva tasca quan crec que és urgent per tot el que està passant", ha assenyalat Homs en declaracions als mitjans abans de la reunió.

Ja en la Junta de Portaveus, el PDeCAT ha trobat suport en el portaveu d'ERC, Joan Tardà, i en el d'Unidos Podemos, Íñigo Errejón, però PP, PSOE i Ciutadans han reiterat el seu criteri de no activar aquest òrgan fins que l'exministre no es recuperi d'una greu malaltia del fetge de la qual va ser operat el mes de novembre passat.

No citar-lo fins que pugui venir

La comissió d'investigació que el Ple va acordar crear el 27 de setembre la va proposar el PSOE, va tenir el suport de tots els grups de l'oposició i el PP hi va votar en contra. La seva constitució depèn d'un acord dels grups sobre les persones que integraran la seva Mesa per la qual cosa és imprescindible el concurs dels dos majoritaris.

El secretari general del Grup Popular, José Antonio Bermúdez de Castro, ha explicat que "per raons de cortesia" la majoria de grups ha decidit "esperar al total restabliment de l'exministre abans de prendre una decisió" i ha aprofitat per recalcar que el mes de desembre passat el Tribunal Suprem "es va pronunciar de manera molt clara" sobre algunes de les coses que l'oposició demana investigar.

Es referia, en concret, a la decisió de l'Alt Tribunal de no admetre a tràmit la querella que el PDeCAT i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias van presentar contra Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, pel contingut de l'enregistrament de les converses mantingudes al despatx ministerial on presumptament tots dos manipulen i fabriquen escàndols contra líders d'aquesta formació i d'ERC en el marc de l'anomenada Operació Catalunya.

En roda de premsa, Errejón ha acusat PP i PSOE d'utilitzar la convalescència de l'exministre com a excusa per no posar en marxa una investigació que li resulta "especialment incòmoda" al Govern. El portaveu ha insistit que Unidos Podemos respecta la situació de Fernández Díaz -"faltaria més", ha dit- i el seu compromís de no citar-lo a comparèixer fins que estigui en condicions de fer-ho.

Però això, ha remarcat, no ha d'impedir que el Congrés continuï retardant l'inici d'una "feina institucional" que el Ple li va encomanar. "Cal deslligar la situació personal de l'exministre de les possibles pràctiques del ministeri, no estem avaluant una persona", ha remarcat, un argument esgrimit també pel PDeCAT.