La distància entre la direcció estatal de Podemos i el secretari general de la formació a Catalunya, Albano-Dante Fachin és cada cop més gran. La direcció de la formació morada, contrària al suport de Fachin al referèndum de l'1 d'octubre i a la negativa de confluir amb els comuns, ha admès públicament les seves discrepàncies amb el partit a Catalunya i ara pressiona Fachin perquè convoqui una assemblea on debatre sobre aquests "assumptes estratègics". 

Després d'una reunió amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, Fachin va anunciar la celebració d'una nova consulta del 7 a l'11 de setembre per tal que la militància decidís sobre el seu posicionament davant el referèndum de l'1 d'octubre i una altra a partir del 15 d'octubre per decidir la relació que han de tenir amb Catalunya en Comú, la confluència de Barcelona en Comú, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa i Equo liderada per Xavier Domènech i Ada Colau

Tot i això, la direcció estatal vol que Fachin vagi més enllà i convoqui una assemblea. "Nosaltres acabem de passar per una assemblea nacional per definir-nos i marcar les estratègies. Això s'ha de replicar quan estem parlant d'una cosa tant important com l'encaix que Catalunya a Espanya", ha assegurat la coportaveu de l'Executiva de Podemos Noelia Vera a una entrevista a Europa Press.

Segons assegura la diputada, a Podem hi ha membres que aposten per participar al referèndum i altres que encaren l'1 d'octubre com una "mobilització social molt important" però que han anunciat que no votaran. En tot cas, Vera ha volgut restar importància a les discrepàncies entre Fachin i la direcció estatal i ho ha qualificat com un "debat obert".