La fractura entre les direccions de Podemos i Podem és cada vegada més gran. El Consell Ciutadà de Podemos —el màxim òrgan de direcció entre assemblees— s'ha reunit aquest divendres d'urgència i ha decidit convocar una assemblea per renovar la cúpula de Podem. S'ha decidit posposar la destitució del líder català, Albano Dante Fachin. Tots els moviments queden en espera que se sàpiguen els resultats de la consulta sobre la confluència amb Catalunya en Comú, que acaba dimarts vinent. La direcció estatal espera que, si guanya el 'sí', Fachin dimiteixi.

Tanmateix, si el secretari general de Podem —que no reconeix la legitimitat de la consulta— optés per no dimitir encara que perdés la seva opció, el Consell Ciutadà de Podemos tornaria a reunir-se i, aleshores sí, es convocaria una assemblea per renovar la cúpula catalana i apartar-lo, argumentant que va contra la voluntat de les bases.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el seu equip de direcció han pres aquesta decisió amb l'objectiu de frenar el plan de Fachin, que vol continuar parlant amb formacions independentistes per a les eleccions del 21 de desembre, un full de ruta que ha generat un creixent malestar a Madrid. Un grup de cercles catalans —les agrupacions de base del partit morat— han demanat aquest divendres a la cúpula estatal la convocatòria immediata d'una assemblea ciutadana a Catalunya.

La reunió d'aquest divendres, convocada aquesta mateixa tarda, s'ha celebrat de forma telemàtica, a través d'Internet, per la impossibilitat de tots els dirigents estatals de desplaçar-se de manera urgent a la capital espanyola des dels seus respectius territoris.

Fachin respon

El secretari general de Podem no ha trigat a reaccionar a la decisió de la direcció de Podemos, i ho ha fet reiterant-se en la seva posició: "Vam dir: en moments excepcionals com els que viu Catalunya, cal parlar. Independentistes i no independentistes. El sistema no ho permet. No passaran", ha escrit Fachin al seu compte de Twitter.