Amb 20 minuts de marge Podemos ha desconvocat aquest matí la reunió que tenia pensat dur a terme a les 10h, junt amb Compromís, Izquierda Unida (IU) i les confluències. La idea, segons explicava ahir el portaveu dels morats al Congrés, Íñigo Errejón, era articular una alternativa a la gran coalició. Ara bé, amb una particularitat diferent respecte a altres cops: no era necessari que el PSOE hi assistís, en tant que veien possible seguir treballant per avançar un acord i oferir-lo als socialistes, en cas que aquests es trobessin en la disjuntiva de triar entre ells o el Partit Popular (PP).

Aquesta, segons Errejón, és la voluntat de Ciutadans i "ja ho havíem advertit". Els morats veuen en l'estratègia d'Albert Rivera la idea de sumar els populars i el "perill de la gran coalició". Tanmateix, IU no ho veia clar. Per als d'Alberto Garzón, la taula 'a quatre' es diu així en tant que hi assisteixen tots els de l'esquerra. El líder d'IU està en desacord amb seguir avançant cap proposta que no passi per la presència del PSOE, malgrat que assegura que "161 escons sumen més que 130". Precisament, Garzón afirma sentir-se "instrumentalitzat" per les altres formacions, "que ja estan en campanya". D'aquesta manera, prefereix esperar i durant el dia d'avui tornarà a trucar als de Ferraz, Podemos, les confluències i Compromís per reprendre els diàlegs –ara bé, sense Ciutadans–.

Per tant, els de Pablo Iglesias s'havien trobat sols a les 9:40h del matí només amb Compromís, veient-se empesos a desconvocar la mesa de diàleg, i desarticular –per ara– l'elaboració del document que pugui ser alternativa a la gran coalició. Sembla que Podemos té els camins d'avenç obstruïts de moment, també divergeix amb els de l'esquerra, i rebutja seure amb els taronges i els socialistes en la seva ronda de diàleg, com avui els han fet saber responent la seva carta.