Diferència de matisos entre Podemos i Yolanda Díaz. La líder de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha recolzat aquest dimarts els nous impostos a la banca i a les grans energètiques anunciats pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Mentre que la vicepresidenta segona de l'executiu, Yolanda Díaz, que aquest cap de setmana passat va posar rumb al seu nou projecte polític, Sumar, ha matisat que "sense cap dubte" està d'acord amb les mesures anunciades; però ha advertit que Sánchez s'ha oblidat de l'impost a les grans corporacions que cotitzen a la borsa.

Mentre que Podemos ha aplaudit que Sánchez "comença a concretar el canvi de rumb" i la recuperació del ritme d'avenços socials que han demanat des de fa setmanes, Díaz ha insistit que portava "molt temps" reclamant aquest impost per a les entitats financeres i que ara "falten només les grans corporacions que cotitzen a la borsa i tenen beneficis molt importants". No obstant això, ha afegit que van "a poc a poc" i "segurament eixamplant el marc dels ingressos públics".

La també titular de Treball ha valorat que aquestes mesures s'apropen "molt a les mesures que necessita" Espanya "sobretot en matèria tributària". "És molt important que les entitats financeres aportin recursos a les arques públiques i moltes mesures de caràcter social, singularment les beques, que és una eina que garanteix la igualtat social," ha afegit.

Això sí, la ministra ha apuntat que "desgraciadament" s'han de prendre "moltes més mesures" i que l'encaix de les mesures plantejat "facilita el debat pressupostari". Preguntada sobre si és el gir del Govern que esperava escoltar avui, Díaz ha emfatitzat que aquest debat de política general "no va de girs" sinó que "va de mesures" i "del país". "No m'importen tant les mesures ideològiques en tant que estem en una crisi econòmica i social i l'únic que hem de fer és atendre les necessitats de la ciutadania, això és el que m'ocupa i em preocupa", ha recalcat.

Podemos, amb la mirada posada en els pressupostos

D'altra banda, Ione Belarra ha recalcat que el pròxim pas són els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2023. D'aquesta forma, ha assegurat que cada vegada que el Govern ha optat pel camí de les esquerres la majoria progressista "sempre ha estat allà" i que aquest camí òbviament facilitarà molt que hi pugui haver un acord parlamentari amb els aliats preferents de l'Executiu. D'aquesta forma, ha mostrat la seva satisfacció per aquest gir social del president, que és un "pas molt important per a la coalició".