El Congrés dels Diputats ha viscut aquest dimecres un episodi de tensió entre Podemos i el PP per les acusacions que un diputat morat, Javier Sánchez Serna, ha fet contra l’actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Sánchez ha acusat la líder del PP madrileny de “prémer el gallet” per matar gent gran a les residències durant la pandèmia.

El PP ha sortit a replicar aquesta afirmació dient que el mateix es podria aplicar per qui en aquell moment era vicepresident i responsable de Drets Socials del govern espanyol, l’exlíder de Podemos Pablo Iglesias, informa l’agència Europa Press.

L’estira-i-arronsa entre les dues formacions ha tingut lloc en el marc de la compareixença davant del ple del Congrés del ministre de Transports, Óscar Puente, per parlar sobre el cas Koldo. En aquest debat, el diputat de Podemos ha aprofitat per parlar de les conclusions de la comissió ciutadana que va analitzar la gestió del govern madrileny durant la pandèmia de la covid.

“Van ser decisions polítiques de la senyora Ayuso i va ser el govern d’Ayuso el que va prémer el gallet i això res ho canviarà perquè això és el que representa la senyora Ayuso”, ha manifestat Sánchez Serna, que s’ha referit a la parella de Díaz Ayuso com “el nuvi de la mort”.

La reacció del PP

El portaveu adjunt del PP Jaime de Olano s’ha queixat per aquestes declaracions. De fet ha demanat que és retirés l’acusació i ha afegit que el mateix es podria dir de Pablo Iglesias tenint en compte que en aquella època d’estat d’alarma ell era vicepresident de Drets Socials i el govern estatal va assumir competències extraordinàries.

“Avui hem escoltat coses absolutament inacceptables dirigides a moltes persones, però senyor Sánchez, vostè decideix”, ha intervingut la presidenta de la cambra, Francina Armengol. Però Sánchez Serna ha optat per reafirmar-se en la seva “forma metafòrica” de responsabilitzar Díaz Ayuso d’aquelles morts.

La Comissió Ciutadana per la Veritat en les Residències de Madrid va concloure la setmana passada que al març i abril de 2020 es va produir un excés de mortalitat en les residències de la regió, el doble que en altres zones de l'Estat, i va estimar que si no s'haguessin aplicat criteris "discriminatoris" es podrien haver salvat 4.000 vides. Aquesta Comissió -els membres de la qual ha estat qüestionada per l’entorn del PP- es va constituir l'abril de 2023 a instàncies de familiars i afectats, al·leguen, davant la "falta d'interès i voluntat" de les autoritats polítiques i judicials per a esbrinar i informar sobre què va succeir amb les persones grans confinades en les residències madrilenyes a l'inici de la pandèmia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!