La direcció de Podem es decanta per donar suport a un referèndum sense acord amb l'Estat però entès com a un "acte de mobilització popular", encara que no sigui vinculant, posicionament que el seu líder, Albano Dante Fachin, farà arribar a les bases de la formació morada mitjançant un vídeo.

Podem ha proposat a les seves bases tres escenaris per debatre i fixar la seva posició davant l'eventual convocatòria d'un referèndum unilateral per part del Govern: el rebuig a un referèndum sense acord amb l'Estat, participar en la seva convocatòria però entès com un "acte de mobilització popular" encara que no sigui vinculant i, finalment, reconèixer el referèndum unilateral com a vinculant i "vàlid" en "tota regla" si compta amb una participació massiva.

Segons fonts de la direcció de Podem consultades per Efe, el líder de la formació morada, Albano Dante Fachin, farà arribar un vídeo als cercles del partit en el qual anima les bases a participar en els debats, que conclouran el pròxim 9 de juny, i en què la direcció de Podem es decanta per donar suport al segon dels tres escenaris proposats.

D'acord amb aquest supòsit, si el Govern de la Generalitat convoca un referèndum sense acord amb l'Estat ni reconeixement internacional, Podem "participarà d'aquesta convocatòria entesa com a un acte de mobilització cívica, popular i d'apoderament social", cosa que Fachin va admetre, en roda de premsa dilluns passat, seria la repetició del 9-N del 2014.


En el missatge del vídeo de Fachin a les bases, la direcció de Podem deixa clar que per a aquest partit un referèndum unilateral és "una cosa que no existeix", perquè els referèndums signifiquen, "justament", que "dues parts es posen d'acord per dirimir una diferència".

"Però aquest no és el cas i, per això, no creiem que pugui existir alguna cosa que es pugui dir referèndum si és unilateral. I, per això, nosaltres seguirem treballant per fer realitat un referèndum amb les màximes garanties i que solucioni d'una vegada la situació de bloqueig que vivim", assenyala Fachin.

Això no obstant, la direcció morada sosté que, davant la impossibilitat d'un referèndum acordat i davant la possibilitat que l'executiu català el convoqui, Podem "no pot mostrar-se indiferent" a aquest escenari, encara que no es tracti del referèndum "pel qual nosaltres treballem".

Així, i després de constatar que Podem no és una formació independentista, la direcció recalca que davant una possible convocatòria sense acord i "encara que no estiguem davant el referèndum que necessita Catalunya", tot i així "hem de sumar-nos a la mobilització ciutadana per reclamar aquest dret".

Mobilització del 80% de la ciutadania

"Davant una mobilització del 80% de la ciutadania, el PP no podrà seguir donant l'esquena a la gent de Catalunya", esgrimeix la direcció morada en el seu missatge a les bases, que recorda a més que segons els sondejos entorn al 80% dels catalans és partidari de la celebració d'un referèndum per decidir el seu futur polític.

Podem destaca que el partit sempre ha defensat que la "millor solució per a la situació de bloqueig que viu la societat catalana" és celebrar un referèndum acordat amb les "màximes garanties" perquè la ciutadania "tingui l'última paraula".

No obstant això, Fachin subratlla que el Govern del PP "es nega a qualsevol mena de diàleg polític", pel que sembla que el referèndum que "necessita" Catalunya "acordat, efectiu i vinculant, ara mateix no serà possible".

Però la direcció de Podem, en el vídeo, critica també la "irresponsabilitat" del Govern, que a dia d'avui "no ha explicat degudament els seus plans" sobre el referèndum d'independència que preveu convocar la segona quinzena de setembre o l'1 d'octubre.