La comissió de garanties de Podem a Balears ha expulsat del partit la presidenta del Parlament balear, Xelo Huertas, juntament amb la diputada autonòmica Montse Seijas i el dirigent Daniel Bachiller.

L'expulsió es produeix arran de l'expedient obert a Huertas, Seijas i Bachiller per la presumpta amenaça de les dues primeres de votar en contra dels pressupostos per al 2017 si no contemplaven finançament per al laboratori científic que dirigeix Bachiller.

Segons ha informat el partit, els tres expulsats, que ja havien estat apartats cautelarment de l'organització, tenen set dies hàbils des de demà per recórrer davant de la comissió de garanties estatal, i el termini conclou el 16 de desembre.

Tant Huertas com Seijas, que van presentar les seves al·legacions l'expedient la setmana passada, van anunciar la seva intenció de recórrer i la direcció balear de Podem va assenyalar respecte a la presidenta del Parlament que no instarà el seu cessament fins que es resolgui definitivament el cas.

Segon càrrec de Balears

Podem, que dóna suport parlamentari al Govern de coalició de PSIB i MÉS presidit per Francina Armengol, va acordar en el pacte de governabilitat que un diputat del seu grup exerciria la presidència de la càmera, el segon càrrec de més rellevància institucional de Balears.

Podem indica en un comunicat que Huertas, Seijas i Bachiller han estat apartats per "possible vulneració dels estatuts i del codi ètic". Els tres han estat informats aquest matí de la resolució de la comissió de garanties i del dret a recórrer que els assisteix, una última instància que serà la que definitivament marqui la seva expulsió de Podem.

Mentrestant, "segueixen en suspensió cautelar de militància i segueixen sense representar o parlar en nom de Podem", puntualitza l'organització. "Des que vam néixer s'ha imposat el codi ètic més estricte de tots els partits i tenim tolerància zero davant de qualsevol actitud que no defensi exclusivament l'interès general", afegeix Podem en la seva nota de premsa.

Recurs a la comissió de garanties

Després de conèixer la seva expulsió, Seijas ha confirmat que recorrerà a la comissió de garanties estatal i ha declarat: "Si em volen expulsar, que m'expulsin, però que no s'inventin mentides". "Em fan fora perquè sóc molesta i crítica; amb la meva expulsió pretenen posar por dels companys a fi que no parlin", ha afirmat.

El primer partit a reaccionar a l'expulsió de la presidenta del Parlament i els seus companys de Podem ha estat el PP balear, el president del qual, Miquel Vidal, ha dit que "hauria d'evitar-se que els embolics interns d'un partit acabin afectant les institucions".