La nova secretària general de Podem, Noelia Bail, ha ofert el seu partit per "ajudar a una estabilitat" a Catalunya, però ha advertit que a canvi exigeixen al Govern de Quim Torra que presenti uns pressupostos de la Generalitat de 2019 que siguin inequívocament socials.

"Allà hi serem, però els pressupostos han de ser socials", ha exposat en una entrevista d'Europa Press Bail, que va arribar al lideratge fa un mes després de vèncer-ne unes de primàries organitzades per trobar un relleu a Xavier Domènech.

La líder de la formació morada ha argumentat que cal tornar l'estabilitat a Catalunya "després d'uns anys d'inestabilitat política en els quals ha estat aturat el ple del Parlament, on hi ha presos polítics, i on hi ha moltes coses que no s'estan resolent i s'han de resoldre". Tanmateix, Bail ha desvinculat aquesta disposició a negociar els comptes de qualsevol suport al procés independentista: "No cal la independència, fins i tot no fan falta noves lleis, per millorar les condicions de vida de la població catalana".

La secretària general ha assegurat que només fa falta un compromís polític clar per aconseguir avenços socials com per exemple pal·liar la retallada "de forma sistemàtica dels recursos per a la violència masclista" i augmentar la despesa en educació segons preveu la llei catalana en aquesta matèria, entre altres objectius.

Bail ha dit que l'independentisme és una proposta ideològica i política que respecta però no comparteix, i ha assenyalat que el principal problema va ser com va buscar materialitzar-se: "Ens van abocar a una via unilateral que sabien perfectament que no seria possible. Ha considerat que hi ha formacions independentistes com ERC que estan admetent que la via unilateral es va traduir "en un atzucac" i que, progressivament, estan virant cap al reconeixement que un referèndum pactat és l'única sortida.

"La independència a dia d'avui es pot aconseguir via armes, la sang, o es pot aconseguir amb consensos. No he vist cap manera més d'aconseguir la independència a cap país", ha reflexionat, i ha apostat per donar sortida al conflicte a través d'una fórmula de referèndum pactat com al Quebec.

Moltes sobiranies

Bail ha retret al president de la Generalitat una apropiació indeguda de termes que van més enllà de l'espectre ideològic independentista: "El problema del que està passant és que Torra ha segrestat el concepte de sobirania".

Així, ha recordat que ella prové del moviment feminista i ha conclòs que "les sobiranies són moltes": sobre els drets humans, sobre la sobirania alimentària i sobre el dret a decidir sobre el propi cos, entre altres conceptes que no estan vinculats a la independència.

Pablo Iglesias

Bail ha exposat que manté una relació fluida, pròxima i constructiva amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i ha defensat la seva visita a Oriol Junqueras a la presó: "El que va fer Pablo va ser intentar arribar a acords per aconseguir els pressupostos (generals) més socials que ha tingut Espanya".

"Hem aconseguit amb un acord apujar en més de 200 euros el salari mínim. Això és històric. Si veus els acords firmats entre el govern del PSOE i Podemos, és tot una aposta per una Espanya social sense precedents", ha conclòs.