Units Podemos-En Comú-En Marea demanarà avui al Congrés de Diputats la creació d'una comissió d'investigació sobre el funcionament del polèmic Institut de Dret Públic (IDP) de la Universitat Rei Joan Carles (URJC) on van cursar els seus màsters el president del PP, Pablo Casado, l'expresidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, i la ja exministra de Sanitat, Carmen Montón.

La formació entén que el fet que siguin ja tres els polítics s'han vist afectats per casos de possible tracte de favor a l'hora de cursar estudis en l'esmentat centre fa necessari investigar també en el Parlament si existeix una "trama de corrupció" lligada a aquest institut. La petició l'entraràn avui al registre.

Petició de Pablo Iglesias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha animat aquest dijous a Pedro Sánchez a fer accessible la seva tesi doctoral per no donar al president del PP, Pablo Casado, "ni mitja excusa" per no ensenyar els treballs del màster cursat a la Universitat Rei Joan Carles. "La meva tesi és a Internet", ha indicat.

Iglesias ha subratllat que hi ha "una demanda social de transparència" i per evitar la, al seu judici, "ridícula" imatge de cues de periodistes a les Universitat Camilo José Cela intentant "robar" fotografies de la tesi del president, Sánchez hauria de facilitar ja l'accés a la mateixa.

Una altra investigació

Aquesta investigació parlamentària se sumaria a la que ja està realitzant l'URJC des de juny per analitzar, a nivell acadèmic, tota l'activitat de l'Institut, que va ser clausurat després del cas de les presumptes irregularitats dels estudis de postgrau de Cifuentes.

L'institut també és objecte del procés obert pel Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid per investigar les denúncies presentades per un presumpte delicte de falsedat documental en relació amb el màster de l'expresidenta madrilenya.

A més d'aquesta comissió d'investigació, Esquerra Unida ha registrat dues peticions de compareixença perquè l'actual rector de la Universitat Rei Joan Carles, Javier Ramos, i el seu predecessor entre els anys 2002 i 2013, Pedro José González-Trevijano, expliquin a la Cambra Baixa com es gestionaven els másteres en el centre. González Trevijano és ara magistrat del Tribunal Constitucional.