La direcció de Podem ha anunciat aquest dimecres que retira la seva candidatura i que no participarà en el nou partit dels comuns ja que “les condicions que la militància van considerar imprescindibles no s’han materialitzat”.

Entre aquestes condicions, la formació morada demanava que els inscrits a Podem poguessin votar a través de la pàgina web del partit; que les llistes per ocupar els càrrecs de decisió fossin obertes; i que es definís el codi ètic de la formació abans de l’Assemblea fundacional, el 8 d’abril.

La decisió de la direcció de Podem es dóna una setmana després que es tanqués un acord amb ICV, Barcelona en Comú i EUiA per tal que la formació es sumés a la confluència, després que la militància de Podem apostés per no seguir amb la confluència si no es complien les condicions esmentades.

Segons ha anunciat la formació a través d’un comunicat, 72 hores abans de l’inici del procés de votació “no es donen les garanties democràtiques necessàries”. Entre aquestes, la formació d’Albano-Dante Fachin considera que no s’està garantint la participació de totes les persones inscrites a Podem i que “s’afegeixen condicions que fan el procés menys participatiu”. Per altra banda, segons estableix el document, el reglament de la votació “no assegura el principi de neutralitat i la redacció és insuficient per assegurar un procés transparent”. Respecte l’últim eix de dissens, el codi ètic, la formació morada lamenta que no hagi estat ratificat ni s’hagi signat pels candidats.

Amb tot, des de la cúpula de Podem asseguren que “no es pot crear un nou espai forçant que les noves formes s’adaptin a les velles” i per això han decidit no participar en la confluència. 

Podem, dividit davant la confluència

Tot i la decisió de la direcció de Podem, la candidatura presentada per la diputada Jessica Albiach, Juntes Podem, no s’ha fet enrere. De fet, els membres de la candidatura també han enviat un comunicat als mitjans per evidenciar la seva perplexitat davant el “nou pols” d’Albano-Dante Fachin i han assegurat que “és l’hora d’un Podem constructiu, digne, il·lusionat”.

“A l’assemblea del 8 d’abril s’hi ha presentat tres llistes integrades majoritàriament per membres de Podem -les llistes de Jessica Albiach, Albano-Dante Fachin i Xavier Domènech-. S’ha retirat la candidatura d’Albano, que era una de les 3 de Podem per optar a l’executiva del nou partit, les altres dues assumim el repte i la responsabilitat de defensar el millor de Podem en el nou espai”, ha defensat la candidatura.

“Estem molt sorpresos”

Després de saber que la cúpula de Podem no participarà en el nou subjecte polític, fonts properes a la confluència han assegurat a El Nacional que estan “molt sorpresos” ja no entenen els motius de la decisió de Fachin. Segons mantenen, el principal argument de la direcció de Podem per rebutjar la seva participació en el nou espai es basa en qüestions de reglament però, asseguren, res no ha canviat des de l’acord signat la setmana passada.

Les mateixes fonts asseguren que la decisió de Fachin es tracta “d’una excusa” ja que el candidat "hauria vist perillar el seu lloc" ja que, després d’haver-se presentat la candidatura d’Albiach, les forces de Podem s'haguessin dividit a l’hora de votar. 

Iglesias pren partit

Després de conèixer-se les declaracions, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat que està convençut que els últims “obstacles” que han portat a la formació morada a anunciar que no participarà en la confluència es solucionaran i el procés seguirà el seu curs.

“He parlat tant amb l’Albano Dante -Fachin, líder de Podem Catalunya- com amb Domènech -portaveu d'En Comú Podem al Congrés i impulsor del nou partit- i per això dic que crec que les coses aniran bé”, ha assegurat Iglesias. Tot i aquesta afirmació, Iglesias s’ha volgut mantenir prudent i respectar la “sobirania i autonomia” de la seva organització a Catalunya.