El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha advertit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que posar data al referèndum és repetir el "fracàs" del full de ruta de JxSí, motiu pel qual no se sumaran a defensar una votació que fixi un dia concret per a la seva celebració.

Ho ha dit en una entrevista d'Europa Press en plena negociació per a l'impuls d'un referèndum que des de divendres s'ha obert a espais no independentistes com el dels comuns, del qual Fachin forma part.

"Si el president Puigdemont creu que l'estratègia correcta és fixar una data sí o sí, passi el que passi, és lliure de fer-ho. Que faci el que consideri. Ara, nosaltres no participarem en una cosa que ja s'ha demostrat que és un fracàs", ha replicat el secretari de la formació lila a Catalunya.

"De dates, ja se n'han posat un munt: el 9-N i el 27-S", ha dit amb referència al referèndum que el Govern va proposar per al novembre del 2014, que va acabar sent un procés participatiu, i a les eleccions catalanes del 27-S, que des de JxSí es van plantejar com a plebiscitàries per declarar la independència en 18 mesos.

Ha deixat clar que, per a Podem, el referèndum ja s'hauria d'haver celebrat, però que cal treballar centrant-se que quan es faci tingui garanties i no en la data: "La unilateralitat tal com s'ha plantejat tenim clar que no ens porta enlloc. El nostre projecte és un projecte d'àmbit estatal, no és independentista".

Així, ha matisat que el secretari polític de Podemos, Íñigo Errejón, va defensar la legitimitat que el Govern optés per una estratègia unilateral, perquè són ells els que tenen les regnes de l'executiu i és a qui correspon decidir el seu full de ruta: "Però nosaltres pensem que no serveix per a res".

Dimissió de Puigdemont

Fachin recorda que JxSí es va presentar a les últimes eleccions catalanes assegurant que el referèndum ja s'havia fet i que se centrarien a declarar la independència en 18 mesos, i conclou que ara han retrocedit en el seu programa polític per reivindicar altre cop una votació sobre el futur polític de Catalunya.

"Si et presentes amb un punt clau del programa i no pots complir aquest programa, acceptes que no el pots complir i acceptes que has fracassat, en un país normal el president ha de dimitir i convocar eleccions".

També l'avisa que en les noves negociacions que s'han obert amb la proposta de referèndum pactat amb l'Estat espera que el president no pretengui "marcar els temps ni donar lliçons dient «això és així perquè ho dic jo»".

"Xantatge" a la CUP

Ha afirmat que la CUP es veu sotmesa a un "xantatge" per JxSí, però recorda que són els cupaires els que han escollit la seva estratègia i lamenta que en aquest pacte es posi en joc el contingut dels pressupostos.

Recorda que hi ha un desig majoritari a Catalunya pel dret a decidir, però que "també hi ha altres anhels que són majoritaris", els quals creu que s'haurien de respondre a través de la llei de pressupostos del Govern i que això no s'està fent.

Amb tot, considera que, malgrat el xantatge que reben i que han permès la tramitació d'uns comptes que no contenen una reforma fiscal progressiva que faci pagar els que més tenen, no s'haurien de donar els pressupostos per aprovats: "Espero que la CUP sigui combativa".

Fachin pronostica que si la CUP es nega a acceptar determinades partides dels pressupostos, el PP i C's "sortiran al rescat" de JxSí perquè considera que aquests tres partits tenen un punt en comú: que són de dretes.