Poble Lliure, una de les principals organitzacions que integren la CUP, ha demanat que el Consell per la República sigui "independent de qualsevol tendència política, tant des del punt de vista orgànic, com ideològic i també representatiu", en el que podria ser una crítica a la presidència de l'entitat de Carles Puigdemont, que també lidera Junts. 

Per a Poble Lliure, que a diferència de la CUP sí que forma part de l'anomenat 'Govern a l'exili', el Consell per la República i els Consells Locals han de "portar a terme una funció representativa de poder alternatiu" i han de "mantenir una activitat continuada de legitimació republicana i deslegitimació del règim monàrquic espanyol".

Aquest posicionament, expressat aquest dimecres en el document 'La lluita per la república catalana independent: Línies d'acció política principals', arriba poc després que l'entitat fos el principal escull en les negociacions entre ERC i Junts. Els republicans també veuen aquest organisme com una eina del partit de Puigdemont i han demanat reformar-lo.

 

En el document, el partit aposta per desplegar una "institucionalitat republicana alternativa" i també dona un paper rellevant a l'Assemblea d'Electes. Pel que fa a l'espai de diàleg i coordinació pactat entre els tres partits independentistes al Parlament, la formació proposa el Congrés Nacional del Poble Català per acordar "de manera conjunta i no partidista" l'estratègia del moviment. En aquest Congrés hi haurien de participar partits, entitats i "institucions republicanes".

Fer "insostenible" l'ocupació espanyola

Poble Lliure parteix de la base que el referèndum de l'1-O va ser un "moment fundacional" i parla d'una "confrontació democràtica" dins d'una dinàmica de "xoc de legitimitats". De fet, es refereix a "l'opressió" de l'Estat espanyol com una "ocupació" i fa una crida a fer-la insostenible. "El poder dominant no cedirà fins que vegi que el cost que li representa mantenir el poble català sotmès no li és sostenible", argumenten.

En aquest sentit proposen a la ciutadania un seguit d'accions "concretes" per "fer la República catalana" com "continuar afeblint les grans empreses de l'Íbex-35", participar en l'activitat de les entitats i els col·lectius independentistes, participar en les mobilitzacions, "aportar una visió igualitària i feminista als espais on es participi", afiliar-se al "sindicalisme republicà i de classe" o impulsar l'Assemblea de Representants en cas de ser càrrec electe, entre d'altres.

 

Imatge principal: imatge d'arxiu d'una assemblea de Poble Lliure / Foto: ACN