El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha avançat en una entrevista a RNE aquest dilluns que el Grup Basc votarà sí dimecres als tres primers reials decrets del govern de Pedro Sánchez. Ortuzar ha assegurat que el partit ha pres aquesta decisió "per responsabilitat", més que per convenciment, informa Europa Press. Es tracta del decret que conté l'extensió de les mesures anticrisi, a més del denominat decret òmnibus (que inclou mesures relacionades amb la recepció dels fons europeus i les que laminen l'amnistia), i finalment, el del Ministeri de Treball per al subsidi d'atur i mesures de conciliació. El PNB opta per l'opció d'ERC i es desmarca del no en el que es manté Junts.

El líder del PNB ha assegurat a més que si decaiguessin aquests decrets, també finalitzarien els compromisos assolits entre el PNB i el PSOE en el seu acord d'investidura, com la prevalença dels convenis col·lectius de bascos sobre els estatals o la desannexió d'Usansolo. Ortuzar ha assenyalat que el PNB no "va convençut a votar la globalitat dels tres textos, perquè cada un és com una enciclopèdia." "Tenen moltíssims articles i barreja moltíssimes coses que no tenen res a veure unes amb les altres", ha remarcat.

El PNB demana a Sánchez no abusar dels reials decrets

Per això, ha citat l'executiu espanyol a "tornar al camí de la normalitat" i, en lloc de plantejar reials decrets, tramiti projectes de llei "amb paquets coherents" i no "batibulls", perquè els grups puguin esmenar-los, també amb l'objectiu d'evitar problemes amb els seus aliats. Segons el seu parer, les formes "són importants" i ha tornat a advertir el govern espanyol que no està a la passada legislatura, amb una pandèmia, i no pot abusar dels reials decrets, als quals s'ha de recórrer de manera excepcional. "És l'error que ha comès. Ens ha presentat un menú molt tancat amb tots els plats ja precuinats i en el que es combinen coses amb les quals gairebé tots els partits estem d'acord, que són bones, amb altres que ja són més conflictives, menys atractives o fins i tot contràries als interessos o a les ideologies dels altres partits", ha manifestat.

Per això, ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez que aprengui del que està passant i evitai que hi hagi "recels" d'altres grups. Segons la seva opinió, matèries importants com l'extensió de mesures anticrisi o com les que suposin la recepció de fons europeus "es podien haver aïllat perfectament" per no incloure més qüestions, a fi que les altres poguessin ser negociades o tramitades per la via ordinària. "Perquè hi ha coses que no tenen tanta urgència", ha advertit. Andoni Ortuzar creu que el govern espanyol ha volgut començar la legislatura "marcant una posició" que és lògic que les formacions que han votat la investidura de Sánchez votin els tres reials decrets. "Però entre col i col, ens han posat també unes quantes cols", ha subratllat.