El PNB ha tancat aquest divendres la campanya basca en un míting al parc de l’Arenal de Bilbao en companyia del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull. Ha estat un acte de campanya en el qual el president del partit, Andoni Ortuzar, ha volgut burxar Bildu per les declaracions del seu candidat, Pello Otxandiano, en les quals va negar-se a titllar ETA d’organització terrorista. “Nosaltres ens presentem a cara descoberta”, ha etzibat quan s’ha comparat amb el partit d’Arnaldo Otegi. Imanol Pradales, candidat dels jeltzales en aquestes eleccions, ha demanat el vot als centenars de persones que han assistit a l’acte per tenir quatre anys més de “progrés” a Euskadi.
 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

L’acte ha arrencat amb un ‘gag’ que els jeltzales fan a cada arrencada de míting: dos personatges entren a l'acte, barrejats entre el públic i tenen una conversa en to humorístic en el qual hi van col·locant alguns lemes del partit. Un cop ja ha començat l’acte, Pradales ha agraït el suport rebut per Iñigo Urkullu durant la campanya, i s’ha referit a ell com a ‘maisu’, que significa professor d’escola. El cas és que l’actual lehendakari —a qui li queden pocs dies al càrrec— va ser mestre d’EGB de qui, molt probablement, passarà a ocupar la lehendakaritza després de reeditar el pacte de govern amb el PSE. Fent paral·lelismes amb el seu hobbie des de jove, el rem, ha demanat als bascos que remin amb ell aquest diumenge, per tal de mantenir el PNB com el partit hegemònic d’Euskadi.

Urkullu ha recordat durant el seu discurs el moment en el qual va jurar el seu càrrec com a lehendakari el 15 de desembre de 2012 i l'honor que va representar per a ell. Així i tot, ha reconegut que durant el seu mandat ha hagut d'afrontar "moments de gran dificultat". "Defensem amb orgull tot el que hem aconseguit junts, juntes, i seguim endavant amb il·lusió i compromís", perquè "tenim molt a fer", ha assegurat, al mateix temps que ha demanat als bascos que secundin de nou el projecte de "futur" de PNB.

El candidat del PNB ha estat acompanyat per una delegació de polítics d’altres formacions. A banda de Jordi Turull —el primer secretari de Junts per Catalunya només ha fet acte de presència, no ha pronunciat cap discurs—, també ha assistit una representació de Coalició Canària encapçalada per Carlos Alonso. Han acompanyat també al PNB la vicepresidenta de Proposta per les Illes Balears, Xisca Mora.

“Presentar-se a cara descoberta”

En la seva intervenció, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha destacat que el seu partit no porta “maquillatge per aparentar durant la campanya allò que no s’és”. “El PNB es presenta de cara la societat, amb la cara neta, a cara descoberta”, ha etzibat quan ha volgut contestar directament a una crida que va fer aquest dijous Arnaldo Otegi convidant els indecisos de votar el PNB per apostar per Bildu. “Nosaltres no volem trànsfugues; no robem vots”, ha asseverat el president de l’Euzkadi Buru Batzar.

“Nosaltres li expliquem a la gent què volem fer, quin és el nostre programa i escoltem allò que ens diu la gent, també totes les crítiques sobre allò que no hem fet bé”, ha continuat Ortuzar. El president del PNB ha conclòs el seu discurs demanant el vot “en positiu” pel seu partit, per tal de fer “avançar la nació” basca.

jordi turull pnb bilbao - EFE
Jordi Turull a l'acte del PNB d'aquest divendres / Foto: EFE

La campanya basca s’ha enverinat en els últims quatre dies per una resposta que va donar Pello Otxandiano, candidat de Bildu, quan li van preguntar a la cadena SER si ETA fou una banda terrorista. No va dir que sí en cap moment, i va referir-se a l’organització com a “banda armada”. PSE i PP ho han aprofitat aquests darrers dies per fer-ne sang. El PNB, en un primer moment, va preferir desmarcar-se’n, per tal de “no enfangar la campanya”, segons han explicat a aquest diari fonts de la màxima capitania dels jeltzales. Ha quedat clar, però, que el PNB ha canviat d'estratègia en els metres finals de la cursa electoral. 

Caldrà veure quin impacte té la relliscada d'Otxandiano a les urnes aquest diumenge, en tant que fins ara Bildu ha liderat les travesses de la recta final de la campanya; si la societat basca és immune a l'agitació del fantasma d'ETA o si castiga l'esquerra abertzale després d'haver somiat en un sorpasso al PNB