El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat aquest dimecres que els nacionalistes bascos no bloquejaran una investidura de Pedro Sánchez, si bé ha precisat que el seu partit valorarà passar de l'abstenció al sí si el programa dels socialistes és "més respectuós" amb l'autogovern basc.

En una roda de premsa després de reunir-se a Ferraz amb el president en funcions, Pedro Sánchez, dins de la ronda de contactes iniciada pels socialistes per desbloquejar la investidura, Ortuzar ha demanat al PSOE i a Podemos que s'asseguin a negociar i ha afirmat que "si en l'últim minut tot depèn del PNB, això sortirà endavant".

De fet, ha suggerit que si Podemos vota a favor de Sánchez, ells farien el mateix. Ortuzar ha subratllat que anar a eleccions seria "un fracàs polític de tots i la situació que crearien unes noves eleccions probablement seria més complexa".

També ha considerat que el programa programàtic presentat per Sánchez li ha causat "certa decepció" ja que "podia haver estat més valent referent al model territorial o a l'autogovern". Ha comentat que al PNB no li agradaria que per la via d'un programa de govern "es buidessin els estatuts d'autonomia" i menys el de Gernika que "encara no està completat". Per això, ha citat Sánchez a procedir al compliment íntegre de l'Estatut basc.

Ortuzar ha apostat perquè la investidura surti d'aquells partits que van propiciar que Sánchez estigui avui a La Moncloa i ha afirmat que el PNB "no serà un obstacle i actuarà amb responsabilitat", una cosa que també ha demanat a la resta d'actors polítics, en especial al PSOE i Podemos. "És important que arribem a un acord, no prejutgem la fórmula, si és un acord programàtic o de coalició", ha dit Ortuzar, que ha posat l'exemple d'Euskadi, on s'han donat ambdós amb resultats satisfactoris.

Ortuzar ha recordat al PSOE que ells sols no sumen i que altres partits són necessaris, "també els partits catalans" i, per això, els ha instat que l'acord sigui acceptable per a aquestes formacions. El president del PNB ha assegurat que Sánchez li ha traslladat que farà tot el possible perquè no hi hagi eleccions i s'arribi a un acord, i confia en la seva paraula.