La presidenta del PNB de Biscaia, Itxaso Atutxa, ha afirmat que no hi ha una "situació política de prou tranquil·litat a l'Estat", després del que ha passat a Catalunya, per afrontar la possible negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat. En una entrevista a Radio Euskadi, s'ha referit, d'aquesta manera, a les paraules del ministre d'Economia, Luis de Guindos, qui ha assegurat que existeixen "vímets per fer un cistell", amb referència a un hipotètic acord del PNB als pressupostos.

Atutxa ha afirmat que desconeixen si hi ha vímets perquè "ni tan sols" coneixen el projecte, però ha indicat que el que és "obvi i clar" és que "no hi ha una situació política de prou tranquil·litat en l'Estat per afrontar aquesta possible negociació". La qüestió catalana, segons la dirigent jeltzale, ha estat definitiva en aquest sentit.

"Ho vam dir fa uns mesos i ho continuem dient ara, fonamentalment tampoc no ha variat res. Hem d'esperar a veure què passa en les properes dues setmanes possiblement amb la constitució del nou Parlament i espero que la formació d'un nou Govern i, sobretot, la normalització de la situació política a Catalunya, que determina molt la política a l'Estat", ha afegit Atutxa, que ha recordat que Carles Puigdemont és a Brussel·les i hi ha persones empresonades.

La "normalització", clau per negociar

Segons el seu parer, serà "clau" que es produeixi una "normalització" de la situació i creu que, per a això, "queda molt". Atutxa espera que hi hagi una formació del Govern "normalitzada", però considera que "la normalització va més enllà" de la conformació de l'Executiu català. En aquest sentit, confia que el govern espanyol i el que es constitueixi a Catalunya comencin "una nova era d'entesa o, almenys, de diàleg", la qual cosa necessita "voluntat per les dues parts". Per tant, espera que això es modifiqui i es produeixi "una altra actitud" per part de l'Executiu de Mariano Rajoy, que "haurà de fer algun pas més enllà de l'aplicació estricta de la llei".

Preguntada per si el PNB estaria disposat a fer tabula rasa una vegada que es retiri l'article 155 de la Constitució, Atutxa ha indicat que no es pot oblidar que s'ha aplicat i ha manifestat que un partit com el PNB "recorda la seva pròpia història i la que l'envolta".

"No diré que hi ha un abans i un després, però s'ha obert una porta molt important i hi ha hagut més d'un ministre del govern Rajoy i alguns altres líders no només del PP sinó de forces d'esquerra que ens han recordat que, una vegada oberta aquesta via, també es podia desenvolupar en altres llocs. Una claríssima amenaça", ha assenyalat.