El president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, creu que el president, Carles Puigdemont, hauria de convocar eleccions si això evita l'aplicació de l'article 155 de la Constitució perquè aquesta és ara "la prioritat", i li agradaria que aquests comicis es desenvolupessin partint de "la legalitat catalana".

Després d'afirmar que el PNB no trencarà el seu pacte de govern amb el PSE-EE, ha considerat que hi ha "a Madrid una nova majoria del 155", PP, PSOE i Cs, que "ha de gestionar la resta de la política de l'Estat" i la continuïtat del govern de Mariano Rajoy, amb l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat i la resta de lleis.

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Ortuzar ha assenyalat que les institucions catalanes han de ser les que decideixin si declaren la independència com a resposta al 155, i ha assegurat que el PNB respectarà el que aquestes decideixin.

Evitar el 155

No obstant això, al seu judici, "la millor manera d'abordar" l'actual situació no és aquesta, sinó intentar evitar que "hi hagi aquest 155". "És la prioritat que hem de tenir tots, i és la que jo tindria si fos un dirigent català, però també si fos un dirigent espanyol. Jo faria tot el que estigui a la meva mà per evitar-lo", ha afegit.

Segons el seu parer, l'aplicació d'aquest article de la Carta Magna "seria un fet dramàtic que no aportarà cap solució i moltíssima crispació política a la situació política catalana, però també a l'espanyola en aquest país". "Ha que evitar-lo, cal fer tot el que es pugui fins divendres perquè això no es produeixi", ha apuntat.

El líder jeltzale veu "un encert" que el president vagi al Senat "a defensar i a donar la cara pel seu país". Quant a la possibilitat que hi hagués nous comicis, ha indicat que a ell li agradaria que es produís una convocatòria d'eleccions per Carles Puigdemont i des de "la legalitat catalana", encara que no sap "si això ja per al 155", encara que, segons el seu parer, "sí que degués.

Nacionalisme espanyol

En aquest sentit, ha dit que, si Puigdemont accepta el seu "humil consell", si la convocatòria de comicis impedís l'aplicació d'aquest article de la Constitució, ell ho faria. "Seria bo per a Catalunya perquè la prioritat ha de ser que aquest 155 no es produeixi", ha insistit.

A més, ha mostrat la seva preocupació per "l'insà nacionalisme espanyol que està ressorgint a la llum del que està passant a Catalunya", amb una "concepció de l'espanyolitat rància". "Estan ressuscitant el Cid Campeador alguns, i això és greu perquè, sobre aquesta base no construirem una convivència en un Estat que diem que és plurinacional", ha manifestat.

Ortuzar ha afirmat que Euskadi té la seva pròpia 'via basca' per seguir i creu que l'esquerra abertzale ara, amb la situació catalana, vol "pescar en aigua tèrbola". "I vol portar a Euskadi la inestabilitat política i nosaltres no ho permetrem", ha indicat.

Majoria del 155

Preguntat pels Pressupostos Generals de l'Estat, Ortuzar ha manifestat que a Madrid "ha sorgit una nova majoria del 155", en al·lusió al PP, PSOE i Ciutadans. "És lògic que, els qui han estat capaços de posar-se d'acord en una cosa tan greu, tan transcendental i tan rellevant, siguin ara els que gestionin la resta de les polítiques de l'Estat", ha indicat.

En aquesta línia, ha assenyalat que el PNB "continuarà parlant amb tothom", però el lògic seria que PSOE i Ciutadans ara "assumeixin també la continuïtat del govern" de Rajoy.

"Això no serà flor d'un dia, això perdurarà en el temps, i caldrà un govern a Madrid que gestioni aquest tema. Si fa falta un Govern, haurà de tenir pressuposats, haurà de treure la resta de lleis, etc. Supongo que el PSOE haurà fet aquest càlcul a l'hora d'embarcar-se en aquesta operació", ha afegit.