El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat aquest dimarts que si el Govern espanyol respon d'una manera "exacerbada" i excedeix determinades línies a Catalunya davant el referèndum de l'1 d'octubre, la relació entre el PNB i el PP en matèria pressupostària es "complicaria".

En declaracions als mitjans de comunicació en el Congrés, Esteban ha negat que la presidenta del PNB a Bizkaia, Itxaso Atutxa, hagi amenaçat de bloquejar l'aprovació dels pressupostos de 2018 i ha afirmat que "no ha dit cap altra cosa que el que diem diversos representants del PNB durant un temps i que el president ja sap".

"Sens dubte respondre d'una manera exacerbada i excedint determinades línies i nivells en el tema de Catalunya complicaria la relació que mantinguéssim amb el PP i això ho sap el propi Govern (espanyol)", ha dit després de recordar que l'Executiu ha de presentar en el Congrés els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 abans del 30 de setembre.

El portaveu parlamentari ha indicat que el PNB no ha mantingut contacte amb el Govern espanyol ni té prevista cap reunió pròximament. A més, Esteban no ha avançat quines línies arriscarien el suport del PNB als comptes del proper any i s'ha limitat a indicar que "veurem com es desenvolupen els esdeveniments i que és el que fa cada un".

En aquest sentit no s'ha pronunciat si la inhabilitació de càrrecs públics a Catalunya podria suposar una resposta exacerbada del Govern espanyol i ha insistit que això no s'ha produït.

El PNB va donar suport al sostre de despesa de 2018 que va ser avalat pel ple del Congrés l'11 de juliol amb 175 vots a favor procedents del PP, de Ciutadans, del PNB, UPN, Foro Asturias i Coalició Canària i amb l'abstenció de Nueva Canarias.

D'altra banda, Esteban ha reiterat que una majoria del poble de Catalunya ha dit que vol votar per manifestar la seva opinió i ha insistit que buscar una via perquè això sigui possible "sempre és positiu". "Ens agradaria amb Catalunya i ens agradaria, que en el seu moment si així ho reclama el poble basc també sigui així. Ens sembla que hauria de ser una cosa natural", ha asseverat.