El Partit Nacionalista Basc (PNB) ha desmuntat la imatge de polític d'Estat d’Alberto Núñez Feijóo i s’ha aferrat a l’acte d’aquest diumenge a Madrid contra l’amnistia. Segons el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, la convocatòria, en què es van sentir crits de “Puigdemont a presó”, és la constatació que “no és pròpia d’un estadista”. “Un estadista busca reconciliar i guarir ferides i no aprofundir-hi per beneficar-se’n electoralment. Un estadista afronta els problemes polítics des de la política”, ha dit Esteban a la rèplica al candidat del PP a la presidència del govern espanyol. Els bascos han reiterat el ‘no’ a la investidura de Feijóo perquè Vox continua formant part de l’equació.

🔴 Investidura de Feijóo, DIRECTE | Primera votació al Congrés dels Diputats

L’anunci de Feijóo al voltant de la proposta de creació del delicte de deslleialtat institucional és la demostració, a parer d’Esteban, que “el seu discurs davant la realitat basca i catalana continua sent la via judicial i la confrontació social”. Al marge d’això, i seguint la disjuntiva de “Feijóo o amnistia” plantejada per la secretària general, Cuca Gamarra, el portaveu dels jeltzales ha deixat clar que la seva posició és “amnistia”.

El Partit Nacionalista Basc ha fet un exercici matemàtic a Alberto Núñez Feijóo, que aquest dimarts ha dit al Congrés dels Diputats que hauria pogut ser president del govern si hagués acceptat les condicions de Junts per Catalunya. Esteban ha insistit en el ‘no’ a la investidura, ha negat la major i ha recordat que, per comptar amb els vots de catalans o bascos, hauria de “restar” els 33 de Vox. “Hi ha una balena a la piscina que té una mida impossible d’amagar [...] No és cert que vostès hagin rebutjat la presidència. Per afegir els nostres vots, haurien de restar-ne primer 33, i el mateix en el cas de Junts”. En aquest punt, ha afegit que la ciutadania basca “no entendria” que el PNB facilités una alternativa PP-Vox.

 

A més, els nacionalistes bascos han recordat que el seu posicionament sempre ha estat “clar” i “transparent” respecte a la inclusió de l’extrema dreta a l’equació política. “La nostra opinió respecte a Vox ha estat clara: estan en contra del seu suport al franquisme i el seu desig de desfer l’Estat de les autonomies”, ha afirmat Esteban.

A la seva rèplica, Feijóo ha dit que s'adreça “amb respecte” al PNB, però ha qüestionat que s’obrin a votar una eventual investidura de Pedro Sánchez i ha preguntat també a EH Bildu si les seves polítiques d'habitatge o indústria són les mateixes per posar un “segell” plegats a les lleis que s’aprovin aquesta legislatura amb el govern de Sánchez. “No entenc que competeixin per ser els primers a lliurar-se a Sánchez”, ha dit el candidat del PP.