Nou sondeig, ara del CIS, mateix resultat. El PNB, amb l'estrenat candidat Imanol Pradales al capdavant, tornaria a guanyar les eleccions al País Basc el pròxim 21 d'abril, amb el 36,1% dels vots i mantenint-se entre 30 i 31 escons, però seria una victòria insuficient per a poder governar sense necessitat de pactar —la majoria absoluta se situa en 38—. Amb tot, seria una caiguda pel que fa al 39% del vot que van aconseguir els democristians bascos el 2020. Un EH Bildu en auge, amb el també estrenat Pello Otxandiano com a candidat, repetiria com a segona força, amb un gran impuls fins al 33% dels vots i entre 28 i 29 escons, un ampli creixement pel que fa als 21 escons i 27,8% de vots que va obtenir en 2020. La tercera força, i la clau per a impulsar un candidat a la Lahendakaritza, és el PSE-PSOE d'Eneko Andueza, que obtindria un 13,1% dels vots i entre 10 i 11 escons, el mateix resultat que va obtenir Idoia Mendia en els darrers comicis.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

El PP de Javier de Andrés faria un pas endavant cap a convertir-se en la quarta força política al País Basc, superant a Podem, amb un 7,7% dels vots i entre 5 i 6 escons, un marge similar als 5 escons que va obtenir el 2020, però per sobre del 6,77% dels vots que va obtenir Carlos Iturgaiz, en coalició amb Ciutadans, el 2020. Pel que fa a l'extrema dreta de Vox, molt minoritària al País Basc, a diferència de Catalunya, els d'Amaia Martínez obtindrien un 1,9% dels vots i entre 0 i 1 escó, un resultat exactament igual al que va obtenir la mateixa candidata el 2020, any en el qual es va aconseguir aquest únic escó al parlament basc.

Pel que fa a l'espai de l'esquerra no independentista, marcada per la divisió, s'experimentaria una gran caiguda. Sumar, amb Alba García al capdavant, obtindria el 3,7% dels vots i, amb una previsió d'entre 0 i 2 escons, podria quedar-se fora del parlament. D'igual forma, Podem, amb Miren Gorrotxategi, obtindria un 2,5% dels vots i només aspira a aconseguir entre 0 i 1 escó, segons el CIS. La coalició entre Podem i Esquerra Unida que es va presentar el 2020, amb Miren Gorrotxategi al capdavant, va obtenir un 8% del vot i 6 escons. 

Un 51% aprova la gestió del PNB i un 53% pensa que Bildu és qui millor defensa Euskadi

A banda de la intenció de vot, el CIS d'aquest dilluns també aporta més dades sobre la valoració de la ciutadania als partits i candidats. El 51% dels bascos afirma que el PNB ha fet una “molt bona o bona” gestió durant aquests últims quatre anys al capdavant del govern, encapçalat per Íñigo Urkullu. Per contra, un 8,5% pensa que ha estat regular i un 38,5% assegura que ha estat “dolenta o molt dolenta”. Amb tot, el 53,1% aproven la tasca d'EH Bildu com a caps de l'oposició i el 52,6% pensen que els d'Arnaldo Otegi són els qui millor "defensen la identitat, cultura i l'idioma euskera", mentre que només el 44,6% ho pensa del PNB.

Otxandiano, el millor valorat; però Pradales és el preferit per a lehendakari

El candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano, és el millor valorat amb un 5,64. En segon lloc, està el candidat del PNB, Imanol Pradales, amb un 5,48. En tercera posició està el candidat del PSE-PSOE, Eneko Andueza, amb un 4,66 i li segueix la candidata de Podemos, Miren Gorratxategi, amb un 4,59. Amb tot, el candidat que els bascos creuen que està més preparat per a resoldre els problemes d'Euskadi és Pradales amb un 28,8%, seguit d'Otxandiano amb el 21,3% i Andueza amb un 5,5%. A banda, Pradales es perfila com el candidat preferit per a la Lehendakaritza: el 30,4% dels enquestats el prefereixen a ell com a lehendakari, mentre que un 26,1% vol Otxandiano i un 8,2% vol el candidat del PSE-PSOE, Eneko Andueza. Només un 4% assenyala el candidat del PP, Javier de Andrés. 

Sanitat, atur i habitatge

Sobre els principals problemes d'Euskadi en aquests moments, el 16,1% afirma que l'estat de la sanitat (Osakidetza) és el principal problema, seguit de l'atur per al 8,4% i, en tercer lloc, estarien els problemes polítics en general 7,9%. Els segueix de prop la crisi econòmica per al 7,5% i l'habitatge es posa en cinquè lloc per al 7,3%. Finalment, quant a qui prefereixen els bascos com a president del govern espanyol en aquests moments, un 43% prefereix a Pedro Sánchez. En segon lloc, un 9,6% assenyala a Yolanda Díaz, i, en tercer lloc, a Alberto Núñez Feijóo un 9,1%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!