El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha assegurat aquest dissabte que el seu grup donarà suport al candidat Pedro Sánchez "amb totes les conseqüències", el que comporta "un compromís que no acaba en la investidura" perquè, ha dit, es necessita estabilitat i un Govern "mínimament sòlid".

Esteban s'ha pronunciat en aquests termes durant el seu discurs en el debat d'investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, al qual els sis diputats bascos donaran un vot favorable "per responsabilitat", amb un "gest excepcional" per les circumstàncies del país.

"Si volem que es doni una respuest a als reptes enunciats en el nostre acord, és necessària una estabilitat", ha reivindicat el líder nacionalista.

No obstant això, ha avisat que el PNB està disposat a arribar a acords però sense que la norma de funcionament sigui una "caixa o faixa legislativa" que col·loqui al seu grup en la disjuntiva de donar suport a projectes de llei amb què estiguin en un ampli desacord "per no provocar una crisi de governabilitat".

"Espero que els dos socis que formen part de l'estructura del govern l'entenguin així", ha dit amb referència a la forma de funcionament que ha de regir "per al desenvolupament correcte de la resta de la legislatura".

El líder del grup basc ha considerat que el pròxim Govern està en condicions d'"obrir pas a un país que deixi de mirar al passat, als poders fàctics i a l'immobilisme" i en aquest sentit ha animat el candidat a tenir "prou gosadia per avançar per portes que encara no s'han explorat".

"Tampoc no se'l posaran fàcil les pressions mediàtiques i des dels àmbits econòmics", ha assenyalat.

Esteban ha considerat a més que "tots" han de felicitar-se perquè Sánchez sigui investit, inclosos els que votaran en contra, perquè "no hi ha pitjor situació" que "la contínua provisionalitat en les institucions" i la "paràlisi" que suposa.

En aquest sentit, ha assenyalat que un Govern de coalició és "un canvi de paradigma" que "ni de bon tros" representa una situació "de salt al buit que vaticinen" les dretes, a qui retreu Esteban que creguin que "la seva idea d'Estat és l'única vàlida".

I ha assegurat que el discurs del líder popular, Pablo Casado, ha estat avui el d'un "guerracivilista", no el d'un polític d'altura, i s'ha preguntat per què la dreta parla de sentit de l'Estat i d'amor al seu país quan "han optat una vegada i una altra per bloquejar la investidura".

El portaveu del grup basc ha recalcat que "si es vol fer front als grans problemes estructurals, no només en el territorial," fa falta en forma "inexcusable la col·laboració entre diferents".

Ha reclamat a més l'"abandonament de la judicialització de la política" i ha citat com a exemple les últimes decisions de la Junta Electoral Central, que, segons la seva opinió, s'arroga competències que no té.

Segons Esteban, solucionar la crisi territorial "exigeix" la necessitat de "reconèixer que en la ciutadania hi ha diferents sentiments" nacionals i ha advertit que "la mera apel·lació a la llei com a una cosa immodificable" només condueix "a l'enverinament del problema i a la inestabilitat", per la qual cosa l'única via "és el diàleg i l'acord".