Un any de legislatura. Els grups nacionalistes bascos al Congrés dels Diputats han recordat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que l'any vinent arriben les eleccions generals i que, per tant, a l'executiu se li acaba el temps per molts dels seus projectes. Precisament, una d'aquestes apostes encara pendents és resoldre les qüestions nacionals al País Basc i Catalunya. Així ho han recordat el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, i la portaveu d'EH Bildu a la cambra, Mertxe Aizpurua, aquest dimecres al debat de l'estat de la nació espanyola: tots dos han pressionat el president per tal de comunicar-li la urgència per resoldre el conflicte territorial.

Primer ha estat el torn d'Esteban. El diputat nacionalista ha lamentat que no s'hagin abordat "problemes estructurals" com la reivindicació basca i catalana. "Vam acordar impulsar un diàleg entre partits i institucions per adequar l'estructura de l'estat al reconeixement de les identitats territorials, atenent els sentiments nacionals de pertinença. Era el repte més important i no ha fet res per enfrontar-s'hi, tant per a Catalunya com per a Euskadi", ha llançat. En aquesta línia, ha tornat a reblar que el govern de Sánchez "no s'ha atrevit a abordar la qüestió nacional basca i catalana", i també l'ha advertit que ambdós sentiments sobiranistes no es desinflaran, per molt que així li agradés al mandatari.

Lligat a aquest clam, Esteban ha advertit al cap de l'executiu espanyol que se li acosta el final de la legislatura, i que ha de treballar per tal de mantenir les relacions amb els seus socis de la investidura. I és que entre aquelles formacions que van donar-li el seu vot el 2020 hi ha el PNB, però també EH Bildu i Esquerra Republicana, tres grups que representen el sentiment nacionalista al País Basc i a Catalunya. En aquest sentit, ha alertat que Sánchez "ha de comptar" amb els seus aliats perifèrics, i que ha de guanyar-se de nou la seva confiança si, després de les properes eleccions generals, vol revalidar el vot dels seus socis. "Com pensa arribar el govern i mantenir la majoria a la pròxima legislatura? Si no cuida les relacions parlamentàries, com pensa mantenir-se al poder?", li ha qüestionat.

Mertxe Aizpurua / Foto: EFE
Mertxe Aizpurua / Foto: EFE

"Com vol ser recordat?"

Per la seva banda, Aizpurua també ha volgut destacar que actualment hi ha "més de setanta" diputats al Congrés que defensen el dret a decidir i resoldre els conflictes nacionals a través del diàleg. Així, ha assenyalat l'exemple d'Escòcia, que celebrarà un referèndum l'any vinent, com a mirall per a replicar al País Basc. La diputada també ha subratllat l'espionatge que ha patit l'independentisme català i la "nul·la voluntat" d'investigar per part del govern espanyol. I ha acabat la seva intervenció assenyalant, com abans havia fet Esteban, que a aquesta legislatura li queden poc més de dotze mesos, compartint amb el president també una interrogació per a evidenciar la necessitat d'actuar. "Com vol ser recordat? Com qui va avançar en la solució dels conflictes nacionals des del diàleg o com qui els va perpetuar des de la negació? Esperem que esculli bé".