La governabilitat de l'executiu espanyol, que ja va néixer amb una inestabilitat intrínseca dels pactes per sumar la majoria, ara està sobre la corda fluixa. L'esclat de l'espionatge a l'entorn independentista, també anomenat CatalanGate, ha trastocat la confiança entre els socis del govern i el PSOE. És per això que el president espanyol, Pedro Sánchez, va haver d'arromangar-se i buscar el suport d'EH Bildu per salvar el pla "anticrisi" del govern espanyol per aplacar les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, després que ERC votés en contra per contestar pel CatalanGate. Aquesta jugada no li ha agradat gens ni mica al Partit Nacionalista Basc, que tot i votar sí al pla anticrisi ha mostrat el seu malestar. La presidenta de la formació a Vizcaya, Itxaso Atuxta, ha avisat a Sánchez que "no jugui amb foc" perquè "sap que no té majoria suficient" al Congrés dels Diputats i "no es preocupa de cuidar" als socis de govern, que van donar-li el seu suport per investir el president espanyol.

El PNB va ser un dels partits que va donar suport al decret per aprovar mesures per esmortir l'impacte de la guerra. Aquest decret va comptar amb els vots a favor del PSOE, Unidas Podemos, PDeCAT, PNB, Más País, Compromís, NC, Teruel Existe, PRC i BNG. Però va ser el suport d'EH Bildu, que es va anunciar en el mateix debat, el que va permetre aprovar el decret. "Això és un toc d'atenció, ja que queda molta legislatura i molts compromisos per complir. Confiem que Pedro Sánchez i el seu govern compleixin la paraula donada", ha remarcat Atxuta en una reunió amb afiliats i representants públics del PNB.

Els suports se li compliquen a Sánchez. Ha hagut de suar tinta per fer-se amb la confiança d'EH Bildu i ara el PNB se li posa de cul. Cal recordar que amb Junts no hi pot comptar, però ERC, un dels seus socis preferents, ha declarat en multitud d'ocasions que congela totes les relacions amb l'Estat espanyol arran del CatalanGate. En aquests moments, el govern espanyol disposa de 176 vots. Són els 120 del PSOE, 33 d'Unidas Podemos, sis del PNB, cinc d'EH Bilgu, dos de Més País, un de Compromís, un del BNG, un de Nova Canàries, un de Terol Existeix, un del PRC i la diputada Meri Pita, escindida de Podemos. Aquests 176 vots, sumant-hi l'abstenció de Coalició Canària, permetrà que tiri endavant, si no falla ningú, el decret anticrisi. El PSOE ha hagut de treure la calculadora per aprovar-ho i sembla que l'haurà de fer servir molts més cops, a no ser que destensi les relacions amb l'independentisme per l'espionatge.

Els ponts amb l'independentisme, i en particular amb ERC, els va acabar de dinamitar la ministra de Defensa, Margarita Robles, que en sessió de control va arribar a justificar l'espionatge polític sofert per l'independentisme català i basc: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Rússia? Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara es presenten com a víctimes perquè els convé". Alguns integrants del Consell de Ministres admetien en privat que van posar-se les mans al cap després de contemplar l'escena. La imatge de Pilar Llop, visiblement incòmode al seu costat, va ser molt reveladora.