Una repetició electoral continuaria abocant Pedro Sánchez a haver de pactar amb l'independentisme per poder revalidar el càrrec de president del govern espanyol. Així ho revela una enquesta publicada aquest diumenge per Electomania, que assenyala que tant el Partit Popular com el PSOE experimentarien un creixement en relació amb els resultats obtinguts el passat 23 de juliol, però en cap cas els serviria per prescindir dels socis que actualment necessitarien per aconseguir una investidura. De fet, els populars, tot i que passarien de 137 a 141 diputats, acusarien el fort desgast de Vox (de 33 a 21) i les opcions d'Alberto Núñez Feijóo per arribar a la Moncloa encara serien menors a les actuals. Per la seva banda, el bloc del PSOE i Sumar augmentaria en quatre escons la seva representació al Congrés (els socialistes passarien dels 121 als 122 i la coalició de Yolanda Díaz, de 31 a 34), però encara els quedarien 20 escons per arribar a una majoria que hauria d'estar formada tant sí com no per l'independentisme català, basc i gallec, que sortiria reforçat en uns eventuals nous comicis el 14 de gener.

En el cas de l'independentisme català, Junts per Catalunya 'sorpassaria' Esquerra Republicana i la formació seguiria tenint un paper protagonista per condicionar la investidura d'un govern espanyol. El grup encapçalat per Míriam Nogueras al Congrés arribaria als vuit escons (una butaca més que actualment), en tant que els republicans mantindrien la representació actual (7). Això sí, en percentatge de vot empatarien (1,9%). En aquest sentit, ERC obtindria un tant per cent de sufragis pràcticament calcat al del 23J (1,89%), en tant que els juntaires augmentarien el suport electoral en tres dècimes (van obtenir un 1,6% el passat mes de juliol).

Pel que fa als bascos, tant Bildu com el PNB augmentarien el nombre de membres dels seus grups parlamentaris. Els abertzales seguirien al capdavant dels jeltzales: Bildu pujaria als 7 representants i el PNB en tindria 6, un més que en l'actualitat. D'altra banda, també sortiria beneficiat d'una repetició electoral el BNG, que en comptes de tenir un escó, n'arribaria a 2. Així doncs, tots els eventuals socis de Pedro Sánchez tindrien més múscul al Congrés per collar les negociacions i el bloc, que ara com ara suma 178 diputats, incrementaria als 186. De fet, podria arribar als 187, ja que el sondeig d'Electomania reflecteix que desapareixeria Coalició Canària de la cambra baixa espanyola i, al seu entorn, irrompria de nou Nova Canàries, que en alguns comicis s'havia presentat en coalició amb els socialistes. Per la seva banda, UPN mantindria el seu escó

El PP no trauria rèdit del daltabaix de Vox

En percentatge de vot, el Partit Popular creixeria quatre dècimes (del 33 al 33,4%), però no recull bona part del suport que perd Vox. El partit d'extrema dreta recularia del 12,4% al 10,4%; dos punts percentuals que no es veuen projectats en el suport electoral que aconseguirien els populars en una eventual repetició electoral. Mentre que la suma de vots del PP i el partit d'extrema dreta va ser del 45,4% el passat 23J, ara quedaria en un 43,8%. De fet, els vots del PSOE i Sumar (45,3%) superarien els del bloc de la dreta.