El PNB guanyaria les pròximes eleccions autonòmiques basques amb 29 escons, un més, mentre EH Bildu n'aconseguiria 19, amb la qual cosa també en sumaria un, i PSE pujaria de 9 a 12. Elkarrekin Podemos en perdria tres (els mateixos que augmenten els socialistes) i es quedaria en quart lloc, amb 8 seients, mentre que PP+Cs aconseguirà 7 parlamentaris, dos menys, i Vox es quedaria sense representació, segons el sociómetro sobre estimació de vot del Gabinet de Prospecció Sociològica del Govern Basc.

 

 

Amb els resultats d'aquest sondeig, els jeltzales i el PSE-EE podrien reeditar l'actual fórmula del Govern Basc amb sobrada majoria absoluta, en sumar ambdues formacions 41 representants dels 75 que conformen la cambra basca.

Biscaia

A Biscaia, el PNB, amb el 43,3% dels vots, mantindria els seus 11 escons actuals, i EH Bildu, amb el 18,9% dels sufragis, aconseguiria 5 representants, els mateixos que en l'anterior legislatura.

Elkarrekin Podemos en perdria un, passant dels 4 actuals als 3 que estima l'enquesta, en aconseguir l'11,8% dels vots. Al contrari, el PSE-EE sumaria 4 parlamentaris, un més que en les eleccions de 2016, en aconseguir un 15% dels sufragis. El PP+Cs mantindria els dos parlamentaris que van treure els populars fa quatre anys, amb el 7,4% dels vots.

Vox no aconseguiria entrar en el Parlament basc, en sumar el 2% dels sufragis. L'abstenció estimada, sobre el cens, seria del 33,5%, segons les dades recollides en el Sociómetro.

Guipúscoa

En territori guipuscoà, el PNB, amb una estimació de vot del 36,5%, aconseguiria 10 escons, un més que el 25 de setembre de 2016. EH Bildu es mantindria com a segona força, però n'obtindria un parlamentari més, fins a 9, amb un 31,6% del sufragi.

El PSE-EE conservaria els mateixos representants guipuscoans a la Cambra Basca (3) amb el 14,0% de les paperetes, mentre Elkarrekin Podemos perdria un seient i, amb un 10,2% del suport, obtindria 2 parlamentaris.

La coalició integrada per PP+Cs, amb un 5,3% del sufragi, aconseguiria un escó, un menys que els aconseguits pels populars el 2016. Vox no obtindria representació, amb un un 0,9% dels vots. L'abstenció estimada, sobre el cens, seria del 36%.

Àlaba

A Àlaba, el PNB mantindria els seus actuals 8 escons i el 29,9% dels vots. EH Bildu també es quedaria amb els 5 representants d'ara i el 18,5% dels sufragis, mentre que els socialistes aconseguirien els mateixos parlamentaris que la coalició sobiranista (5), dos més que en els comicis de 2016, i una estimació de vot del 18%.

La coalició PP+Cs perdria un escó respecte als 5 aconseguits fa quatre anys pels populars, i obtindria 4 representants, mentre que Vox es quedaria sense representació per aquest territori, en el qual més possibilitats tenia d'obtenir algun escó la formació de Santiago Abascal. S'estima que el seu percentatge de vot seria d'un 2,8%. L'abstenció se situaria en un 35,5%.

La recollida d'informació es va realitzar entre el 18 i el 26 de febrer, ambdós inclusivament, a través d'entrevistes individuals a domicili a una mostra representativa de la població de cada un dels Territoris Històrics de la Comunitat Autònoma Basca de més de 18 anys. En concret, es va enquestar 1.750 persones, d'elles 406 persones a Àlaba, 840 a Biscaia i 504 a Guipúscoa.