El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat que el Govern espanyol ha "d'aixecar com més aviat millor l'article 155" i ha instat els agents polítics catalans a "llegir els temps intel·ligentment". Així mateix, ha censurat la "decisió absurda" de mantenir membres del Govern a la presó.

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, el diputat nacionalista ha reiterat que el seu partit "sempre estarà disposat a fer política", però "sempre que hi hagi unes bases amb què es pugui realitzar" i, en aquest sentit, ha subratllat que l'article 155 de la Constitució "segueix en vigor" a Catalunya.

Per això, espera que "els agents polítics reaccionin". D'aquesta manera, ha apuntat que al Govern de Mariano Rajoy, "per al seu bé, li interessa com més aviat millor aixecar el 155", però també "als agents polítics catalans cal demanar-los acció, resolució i llegir els temps intel·ligentment".

"I a partir d'allà a veure si es van obrint llums", ha afegit Esteban, que ha recordat que "la majoria independentista té els vímets per formar governs" i ha esperat que "tant de bo que no es donessin resolucions absurdes com, per exemple, mantenir a la presó a les persones que són ara".

En aquest sentit, ha censurat que es decidís denegar la posada en llibertat del vicepresident Oriol Junqueras perquè "es venia a dir que hi havia un delicte de sedició, feia falta incitar a la violència, però la violència de la que s'estava acusant el Govern català era de les patacades que va donar la Policia Nacional l'1 d'octubre".

"Em sembla que això és filar molt prim i no té cap sentit", ha manifestat Esteban, que ha considerat que la presó provisional "està per a un altre tipus de delictes" i no per assumptes com aquest amb "contingut polític, a què la presó no contribuirà a solucionar-lo, sinó tot el contrari". Al seu entendre, els jutges "no poden abstreure's de la situació real, la situació política."