Andrés Betancor, membre de la Junta Electoral Central (JEC), ha renunciat al seu càrrec a l'organisme encarregat de controlar les eleccions, segons assegura El Confidencial. Junts per Europa, la candidatura que encapçalava el president a l’exili, Carles Puigdemont, va presentar una querella per delicte de prevaricació administrativa contra Betancor, nomenat a proposta de Ciutadans.

La querella de Puigdemont contra Betancor era perquè el membre de la JEC va votar a favor que el president català no pogués presentar-se a les eleccions europees del passat 26 de maig. 

El citat mitjà recorda que el paper de la JEC sempre ha estat discret però que aquest 2019 ha estat una gran protagonista de tots els processos electorals que s'han celebrat. 

En un principi, la JEC va decidir que Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no es podien presentar a les eleccions europees. La decisió es va prendre per set vots a quatre. Betancor va ser un dels que va defensar la decisió d'impedir que els líders independentistes es poguessin presentar, fet que el va enfrontar amb el president de la JEC, Segundo Menéndez, partidari de que sí poguessin concórrer a les eleccions. Finalment, el Suprem va considerar que Puigdemont, Comín i Ponsatí podien anar a les llistes europees.

Betancor ha decidit ara renunciar al seu càrrec a la JEC i ho fa en el moment en que el Congrés havia d'afrontar la renovació d'aquest organisme. En teoria, la JEC s'ha de renovar quan han passat tres mesos des de la constitució de les Corts, per tant tocaria a mitjans de setembre. Ara bé, com que el Congrés està paralitzat, l'actual JEC podria mantenir el càrrec més temps.