Els grups independentistes negocien en aquests moments la convocatòria d'un ple d'investidura per demà mateix davant la possibilitat que la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena de citar el conseller Jordi Turull i la resta de diputats inclosos en la causa oberta per l'1-O es tradueixi en el bloqueig del tercer candidat que JxCat planteja per a la investidura. JxCat ha posat damunt la taula aquesta possibilitat i l'està negociant amb ERC i la CUP, segons ha pogut saber El Nacional

La portaveu del grup, Elsa Artadi, i Turull, acompanyats del diputat Albert Batet i de Damià Calvet s'han reunit aquesta tarda amb el president del Parlament, Roger Torrent. A la reunió hi havia també l'advocat Jordi Pina. Posteriorment han estat els diputats republicans Josep Maria Jové i Gerard Gómez del Moral els qui s'han reunit amb el president.

Torrent havia anunciat a mig matí que obria una nova ronda de consultes aquest dijous per presentar un nou candidat a la investidura després que l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez li hagi fet arribar una carta en què retirava la proposta amb el seu nom.

A partir d'aquí, s'ha plantejat l'opció del conseller Turull, la tercera opció que JxCat tenia a la recàmara i que aquest vespre ha de rebre el suport del grup parlamentari, un cop el proposi formalment el president Carles Puigdemont.

Això no obstant, el jutge del Suprem ha citat a mig matí per aquest divendres el conseller per notificar-li el seu processament junt amb la resta de membres del Parlament inclosos en la causa. Això podria comportar el seu nou ingrés a presó, si el jutge decidís que hi ha risc de reiteració delictiva. Per aquesta raó, en les converses que s'estan produint avui s'està tenint també en compte el parer dels advocats de les respectives defenses.

Aquesta situació ha provocat que s'intensifiquin les converses entre els grups independentistes per decidir quina serà la seva resposta davant l'intent d'obstaculitzar també el tercer candidat. Les negociacions es fan contrarellotge, atès que el calendari és molt ajustat.

No és tampoc una novetat. L'any 2016 la investidura de Carles Puigdemont es va desencallar i convocar també en qüestió d'hores. Fins al punt que Artur Mas va comparèixer la tarda del dissabte 10 de gener a anunciar el seu pas al costat, després d'un acord amb la CUP, i l'endemà, 11 de gener, diumenge, Puigdemont sortia investit.