El jutge Pablo Llarena ha citat totes les parts del procés del referèndum per anunciar-los el seu processament. El magistrat tanca la instrucció i cita també Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Marta Rovira per decidir si els envia a la presó fins que es faci el judici. Es tracta d'una vista per modificar les mesures cautelars que Llarena posa a disposició de les acusacions emparant-se en l'article 505 de la llei d'Enjudiciament Criminal.

Actualment cap dels acusats pot sortir del territori espanyol, no tenen passaport i s'han de presentar cada setmana davant el jutge més proper de casa seva.

La cita de divendres té una importància rellevant i gira al voltant de les inhabilitacions. La de Turull, en concret, impediria que pogués ser investit com a president de Catalunya en cas que demà, durant la ronda de contactes del president del Parlament, ell sigui el proposat per ocupar el càrrec.

Per inhabilitar un càrrec públic, cal que s'hagi tancat la instrucció, hi hagi la interlocutòria de processament amb els delictes definits o bé que l'acusat estigui en presó provisional. D'aquí ve que Llarena hagi volgut revisar les mesures cautelars com a pas previ per a la inhabilitació si arriba el cas.

Amb aquest escenari s'espera la resolució de la sala d'apel·lacions, que ha de decidir si deixa Joaquim Forn en llibertat, tal com ahir va demanar la fiscalia. El que semblava un fet s'ha complicat al llarg de les darreres hores: si Llarena ja tanca la instrucció i es planteja una nova entrada a la presó d'alguns diputats, sembla que la porta que s'obria a Forn es torna a tancar. De moment, però, no hi ha resolució i no s'espera fins a última hora d'avui o primera hora de demà.

El magistrat Pablo Llarena ha dictat una providència en què cita per a divendres, dia 23, a les 10.30 h totes les parts personades en la causa que s'instrueix en relació amb el procés del referèndum de Catalunya per notificar-los l'ordre de processament. A la mateixa hora el magistrat cita sis dels encausats (Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Marta Rovira) acompanyats de lletrat "a fi de practicar la compareixença prevista en l'article 505 de la llei d'Enjudiciament Criminal.

Cap al judici

Divendres, doncs, se sabrà de quins delictes s'acusa formalment tots els imputats i a partir d'aquí s'obriran tots els tràmits per fer el judici. Els primers seran els escrits de les acusacions, en què se sabran quants anys de presó es demanen per a cadascun dels acusats.

El final de la instrucció i la formalització dels delictes també servirà perquè Llarena pugui dictar les ordres de detenció europea i internacional per demanar l'extradició del Govern a l'exili i d'Anna Gabriel. Amb els delictes definits, si es poden convalidar amb els dels codis penals de Brussel·les, Escòcia i Ginebra, les autoritats judicials d'aquests països haurien de lliurar els acusats que són a l'exili. Tanmateix, primer cal veure quins delictes són i si hi ha perspectives que l'extradició finalment prosperi.