El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest matí que Jordi Sànchez li ha fet arribar un escrit de renúncia a la seva candidatura per entendre que és "el millor servei que ara pot fer al país" i en què l'insta a convocar amb la màxima celeritat una sessió d'investidura d'un nou candidat. Davant d'aquesta situació, el president ha anunciat que demà obrirà una nova ronda de consultes per designar un nou candidat.

Sànchez ha renunciat després que el Suprem ha desestimat tant la seva petició d'aixecament de les mesures cautelars que el mantenen en presó preventiva a Soto del Real com l'autorització per assistir al ple d'investidura.

"La seva renúncia és sense cap mena de dubte un fet que no s'hauria d'haver produït mai, però alhora és un fet que l'honora. Posa les necessitats del país per sobre dels seus interessos. En un acte de generositat renuncia al seu dret", ha explicat el president tot advertint que les intromissions "il·legítimes i antidemocràtiques" de l'Estat no quedaran impunes.

"Ens cal un Govern i un Parlament que treballin a ple rendiment per donar resposta als grans reptes que tenim com a país. És l'hora de recuperar les institucions i foragitar el 155", ha subratllat Torrent, que s'ha compromès a continuar lluitant en tots els fronts per protegir els drets dels diputats i preservar la voluntat expressada pels ciutadans.

Torrent ha comparegut al despatx d'audiències del Parlament poc després que la portaveu del grup de JxCat, Elsa Artadi, li ha traslladat l'escrit amb la decisió de Sànchez de renunciar a la candidatura per ser investit president de la Generalitat.

"La defensa de la sobirania del Parlament és imprescindible", ha advertit Torrent, que ha subratllat la voluntat de "màxim rigor, honestedat i respecte" que ha presidit les seves decisions com a president. "No es pot aprofitar la situació actual per intentar degradar aquesta institució amb objectius espuris", ha advertit. 

Torrent ha explicat que sempre ha proposat el candidat que compta amb la majoria del Parlament per sotmetre's al debat i que fer el contrari seria incomplir el mandat democràtic de les urnes, amb la qual cosa s'erosionaria el "dret a sufragi actiu de tota la ciutadania".

Ha recordat que Sànchez té tot el dret a ser elegit president, en la seva condició de diputat que no es veu modificada per la presó preventiva, i que per aquesta raó el 5 de març el va proposar com a candidat. "Va ser l'únic candidat proposat i eventualment podia aconseguir el suport necessari", ha recordat.

En aquest sentit ha insistit en la seva voluntat de defensar els drets dels diputats del Parlament i ha lamentat que el Tribunal Suprem ha incomplert la seva obligació de garantir-los adoptant les mesures necessàries perquè Sànchez es pogués sotmetre a la investidura, per la qual cosa la Cambra estudia accions contra aquesta decisió "del tot injustificable". Així mateix, ha titllat d'actitud impròpia i injustificable les veus dins del Parlament que l'han instat a retirar la candidatura de Sànchez, atès que aquesta decisió només es pot adoptar si així ho demana la majoria que ho proposi o el mateix diputat.