La gestió de Barcelona en Comú al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona ha estat novament reprovada. Aquesta vegada per la mala administració dels comptes públics que portaran el govern municipal a fer retallades, encara que els comuns, s’entesten a anomenar-ho “reajustos” o “reprogramacions”.

gerardo pisarello ple retallades. Gisela Rodríguez

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello al ple extraordinari sobre retallades/G.R

El primer tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha insistit a dir que és “indecent” i “il·lícit” parlar de retallades malgrat que ha reconegut que en el pitjor dels casos, la pèrdua dels ingressos per l’impost de plusvàlues podria ocasionar una disminució de l’1% del pressupost pel 2019, és a dir, uns 26 milions d’euros.

Novament ha apuntat cap a la Generalitat i el govern espanyol a l’hora de buscar culpables sobre les finances municipals: “la generalitat ens deu 360 milions d’euros i l’estat, només en transport, 500 milions d’euros”, ha dit.

Pisarello ha acusat l’oposició de generar falses alarmes amb finalitats electoralistes, “fa pena” ha etzibat.

Si bé és cert que qui ha defensat la postura de l'Ajuntament en aquesta qüestió ha estat Pisarello, en el ple ordinari posterior i arran d'una pregunta del PSC, l'alcaldessa Ada Colau s'ha referit a aquest assumpte assegurant que no s'amaga de res i reiterant que "no només no es fan retallades, sinó que s'inverteixen 800 milions d'euros més que el mandat anterior" en política social.

Exigeixen "transparència" i "veritat"

El portaveu del Partit dels Socialistes, Jaume Collboni, que és qui va aixecar la llebre sobre l’existència d’un document intern que contemplava una retallada de 107 milions d’euros, ha demanat a l’alcaldessa que aclareixi si l’ajuntament “està o no en números vermells” i l’ha acusat d’”incompetent” per barreja “els desitjos d’un programa electoral amb la pura realitat de l’Ajuntament”.

Jaume Collboni al ple de retallades. Gisela Rodríguez

Jaume Collboni ha donat suport a la reprovació de Colau i a la creació d'una comissió de control/G.R

Des del Grup Demòcrata, la regidora Sònia Recasens ha dit que el govern dels comuns genera “confiança zero i transparència zero” i ha demanat a Colau que si el document intern de les retallades està desfasat que ensenyi el nou, l’actualitzat: “per què no ensenyen la contraordre? On són les noves instruccions?”, ha preguntat.

PDeCAT Barcelona Trias i Recasens Gisela Rodríguez

El PDeCAT i la resta de grups han exigit comptes clars/G.R

Una petició que també ha fet el líder dels republicans, Alfred Bosch. ERC s’ha preguntat “quina és la magnitud de la tragèdia” i “de quin mal hem de morir”. Ha exigit saber de quants diners és aquesta retallada i ha llençat un advertiment: “O responen clarament o s’imposarà la crua realitat, que és que estan passant coses. És una evidència que vostès gestionen de pena".

Des de Ciutadans, Carina Mejías han denunciat que amb el govern de Colau els barcelonins no han fet altra cosa que "perdre i perdre". "Són un frau polític i social i una ruïna econòmica".

El Partit Popular ha criticat que a un any d'acabar el mandat aquest govern "ha suspès en transparència, gestió econòmica, gestió pressupostàra i confiança".

Tota l'oposició, tret de Barcelona en Comú que hi ha votat en contra, ha donat suport a la creació d'una comissió de seguiment de les inversions i despeses de l'Ajuntament de Barcelona.

També s'ha donat suport a dues mocions de reprovació de la gestió municipal. Aquestes han rebut el vot contrari dels comuns i l'abstenció de la CUP.