La promesa del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "desplegar" l’ús del català i la resta de llengües cooficials d’Espanya a les institucions de la Unió Europea, ha estat una picada d'ullet a l'independentisme i els partits nacionalistes de l'estat quan queden 24 hores per constituir la Mesa del Congrés. Tanmateix, la proposta no ha estat rebuda amb l'entusiasme que es podia esperar. A través d'un comunicat, Plataforma per la Llengua l'ha qualificat d'"insuficient" i ha acusat Sánchez d'expressar-se "de manera clarament ambigua". Per això, l'ha instat a afegir el català a la llista de llengües oficials i no només promoure "l'ús a les institucions". 

L'entitat en defensa del català ha recordat que, a principis d'any, va impulsar un manifest per reclamar l'oficialitat del català a Europa que va rebre el suport d'una seixantena d'associacions del país i més de 50.000 particulars. D'altra banda, Plataforma per la Llengua ha assenyalat que ja va enviar una carta a Sánchez per reclamar-li que aprofités la presidència espanyola del Consell de la UE per impulsar el reconeixement del català com a llengua oficial, compromís al qual havia arribat en el marc de la taula de diàleg.

Plataforma per la Llengua ha recordat que hi ha altres llengües amb menys parlants que tenen la condició d'oficialitat a la Unió Europea, i ha instat el president espanyol per fer-ho possible per al català. En aquest sentit, ha apuntat que el Consell de la UE ja va acceptar formalment el 2005 aquesta concessió, però que no s'ha desplegat mai. Segons apunta l'entitat, el fet de tenir l'oficialitat és de "vital importància" perquè, a més de fer possible l'ús de la llengua a les institucions comunitàries, li atorga una protecció legal que no obtindria de cap altra forma. 

Rovira s'indigna amb la proposta de Sánchez: "Compliu i acabeu la feina" 

Una de les primeres a reaccionar a l'anunci de Sánchez aquest matí ha estat la secretària general d'Esquerra Republicana (ERC), Marta Rovira, que li ha retret haver anunciat com una proposta nova un compromís que s'havia segellat fa un any. "Quin gest? Si això ja ho vau assumir i segellar en els acords de la mesa de negociació el 7 de juliol del 2022", ha qüestionat la líder republicana en una piulada en la qual ha enllaçat el document de l'acord on es pot llegir que el govern espanyol sol·licitarà a la presidència del Parlament Europeu la consideració del català com a llengua d'ús al ple. "Al Parlament Europeu hi hem treballat molt. Compliu i acabeu la feina. Així, no", ha reblat Rovira.