La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha esclatat contra el líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per l'impuls del català a Europa que ha promès aquest dimecres. Sánchez s'ha compromès aquest dimecres a "desplegar" l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE. Rovira ha recordat al líder del PSOE que aquesta mesura ja s'havia imposat amb anterioritat. L'anunci de Sánchez s'entén com un gest de complicitat cap als partits independentistes, a menys de vint-i-quatre hores de la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats. Rovira, a través d'una piulada ha qüestionat: "quin gest? Això ja ho vau assumir i segellar en els acords de la mesa de negociació el 7 de juliol del 2022". La secretària general dels republicans s'ha mostrat molt dura amb el president espanyol en funcions, i ha reblat "al Parlament Europeu hi hem treballat molt. Compliu i acabeu la feina. Així, no". 

tuit Marta Rovira català europa

En la mateixa piulada, Rovira ha enllaçat el document de l'acord al qual van arribar a la taula de diàleg, on es pot llegir que el govern espanyol sol·licitarà a la presidència del Parlament Europeu la consideració del català com a llengua d'ús al ple. També es comprometia a presentar una sol·licitud davant la Mesa de l'Eurocambra, juntament amb una proposta que n'asseguri la viabilitat tècnica i financera. A més, es conjurava per aconseguir una majoria suficient que avalés la petició.

Compromís de Pedro Sánchez amb el català a Europa

El líder del PSOE ha anunciat aquest dimecres la seva intenció de "desplegar" l'ús del català a les institucions europees, mentre Espanya ocupi la presidència de la UE. El gest de Sánchez arriba quan encara no tenen tancats tots els vots que assegurin al PSOE la presidència de la Mesa del Congrés. Durant la seva primera intervenció davant els diputats i senadors socialistes triats el passat 23 de juliol, Sánchez ha remarcat que Espanya "parla en castellà, però també en català, eusquera i gallec" i ha admès que cal "fer més": "Podem fer més i farem més", s'ha compromès Sánchez, que tot seguit ha anunciat que impulsarà l'ús de les llengües cooficials a les institucions comunitàries.

Les declaracions de Sánchez s'han produït el mateix dia que Carles Puigdemont ha advertit els socialistes que "calen fets comprovables abans de comprometre cap vot". A través de les xarxes socials, Puigdemont ha recordat que Junts desconfia dels partits espanyols i no estan disposats a regalar els seus vots sense compromisos ferms "per més pressions i corredisses de darrera hora que hi hagi, i algun insult que se'ls descontrola. És a dir: no tenim cap confiança en els partits polítics espanyols, tota precaució és poca i les promeses no ens escalfen ni ens refreden". 

Suport d'ERC al PSOE

La tensió entre PSOE i ERC s'està arrossegant durant les darreres setmanes. Precisament, aquest diumenge, Marta Rovira, advertia els socialistes que "no poden donar per descomptats els vots" d'ERC a res, ni per a la Mesa del Congrés, ni per a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. A través d'una piulada, la dirigent republicana recordava que la Mesa "ha vetat el català, no ha deixat investigar l’espionatge de Pegasus o ha encallat la tramitació de la llei d’amnistia". Segons va detallar ella mateixa, la intenció de la seva formació és prioritzar una possible entesa amb Junts per Catalunya. "No volem renunciar a la força conjunta i necessària dels 14 diputats independentistes", reconeixia, i a més reiterava que “coordinats estratègicament pesen més que cada partit a la seva banda”.