La Plataforma per la Llengua ha criticat frontalment l'acord que han assolit avui al Parlament el PSC, ERC, Junts i els comuns que pretén esquivar la sentència del 25% de castellà a l'escola, incorporant per primer cop aquest idioma com a llengua a l'ensenyament, a criteri de cada centre escolar. "Plataforma per la Llengua està totalment en contra de la modificació legal pactada entre Esquerra, Junts, PSC i Comuns", ha indicat. "El model d’escola en català necessita reforç, no retallades", ha afegit.

Plataforma

El canvi de redactat incorpora per primera vegada el castellà també com a llengua que s'utilitza a l'escola, i estableix que seran els centres els que decideixin el seu ús, atenent a la situació sociolingüística: "També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d'acord amb els criteris que s'estableixen a l'apartat 3". Aquest apartat 3 estableix que per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials "ha de tenir garantida una presència adequada" en els currículums i en els projectes educatius de cada centre. 

Una altra de les modificacions acordades és que s'elimina l'article de la norma que afirma que "l'alumnat que s'incorpori tardanament al sistema educatiu de Catalunya ha de rebre un suport especial i addicional d'ensenyament del català", amb la qual cosa no estarà previst per la llei. Aquest acord entre els grups parlamentaris no pretén substituir el decret anunciat dimarts pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, sinó que és un moviment més de la cambra catalana per defensar el català, han dit fonts coneixedores. Cambray va explicar que el Govern prepara un decret per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per fer front a la sentència del TSJC i va garantir que no s'aplicarà el percentatge del 25% en castellà per decisió judicial. 

També el president Quim Torra i el cantautor Lluís Llach s'han mostrat contrariats per l'acord, i han indicat que no hi estan d'acord. "No en el meu nom", ha indicat Torra. "Un dia de vergonya nacional", ha afegit Llach.