A poc més de dos mesos perquè se celebri la doble consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, aquest diumenge els opositors al projecte faran una demostració de força a Puigcerdà, en una acció que pretén ser una manifestació "de país" per enviar un clam unitari contra la candidatura olímpica i per exigir a la Generalitat que es posi mans a la feina per canalitzar les inversions per cobrir les necessitats de la zona de la muntanya i bastir un canvi de model socioeconòmic basat en la defensa del territori. 

Tota aquesta força opositora es troba aglutinada i organitzada sota el paraigües de la plataforma nascuda al territori Stop JJOO, que des d'un inici ha denunciat que el projecte liderat pel Govern i en especial conduït per la consellera Laura Vilagrà, s'està duent a terme "amb secretisme i opacitat" i al servei dels lobbies econòmics del país. A més, troben irracional que es faci aquest projecte en ple context d'emergència climàtica i de retrocés de la neu. 

Com serà la manifestació?

La manifestació arrencarà a les 12h del migdia al Recinte firal, per fer dos kilòmetres de recorregut pel centre de la ciutat fins arribar a la plaça del Call, on es faran els parlaments dels portaveus de Stop Jocs Olímpics, Bernat Lavaquiol i Helena Guillén. Un cop acabades les seves intervencions i amb la voluntat que més enllà d'un acte reivindicatiu, també sigui festiu, hi haurà a la mateixa zona actuacions musicals que s'allargaran fins a les cinc de la tarda, a càrrec d'Alidé Sans, Cesk Freixas, Orquestrina Trama, Joina, Sorguen i PD Nanfu.

Quanta assistència es preveu?

Es fa difícil saber quanta gent es traslladarà fins a la capital de la Cerdanya per la impossibilitat de comparar-ho amb mobilitzacions recents a la mateixa zona, sent les més notòries en els últims anys aquelles relacionades amb el procés, on s'hi aplegaven unes 400 persones. Malgrat saber que la ubicació no és la més popular per fer una manifestació, des de la plataforma van voler apostar per fer-ho al territori, ja que és una iniciativa nascuda allà. 

Amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana, que també s'oposa a la candidatura dels Jocs, s'han organitzat prop d'una vintena d'autobusos per acostar la gent del territori fins a Puigcerdà, i a hores d'ara n'hi ha diversos plens com els que surten des de Reus, Mataró, Tàrrega, Sabadell, Girona, Terres de l'Ebre i tres de Barcelona.

Alidé Sans i Bernat Lavaquiol
Alidé Sans i Bernat Lavaquiol de la plataforma Stop JJOO en una roda de premsa al Parlament / Efe

Quins representats polítics hi assistiran?

Si hi ha una formació que ha donat suport des de l'inici a Stop JJOO ha estat la CUP, el partit que amb més força s'ha oposat al projecte dels Jocs d'Hivern i que més ha exigit la retirada de la candidatura: assistiran a la manifestació les diputades Eulàlia Reguant i Dolors Sabater, i també l'exdiputat inhabilitat Pau Juvillà. Per part dels Comuns, que des d'un inici han estat escèptics amb la candidatura, hi assistiran Jéssica AlbiachDavid Cid i Lucas Ferro. Malgrat format part d'un dels partits del Govern que defensa la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, també hi haurà dos diputats d'Esquerra Republicana, els independents Rubén Wagensberg i Jenn Díaz

En quin punt es troba la candidatura dels Jocs d'Hivern?

El 20 de maig és la data límit que el Comitè Olímpic Espanyol ha fixat per tancar la candidatura dels Jocs Olímpics, i la relació entre Catalunya i l'Aragó està encallada. El govern aragonès no descarta presentar una candidatura en solitari als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 si la Generalitat de Catalunya no accepta desenvolupar una conjunta "en igualtat de condicions" entre les dues comunitats autònomes quant al repartiment i distribució de proves. Al mateix temps, el Govern català ja ha explicat que demanarà al COE que valori una candidatura de Catalunya en solitari si finalment no hi ha acord, perquè l'executiu no vol perdre l'oportunitat dels Jocs.

A principis del mes de maig Vilagrà va comparèixer en comissió al Parlament, també davant l'assistència de Stop JJOO, i va tornar a apuntalar la proposta dels Jocs, que va assegurar davant les crítiques dels detractors que no són un projecte especulatiu, que es faran amb criteris de sostenibilitat i que seran una oportunitat històrica pels Pirineus, perquè "Catalunya es girarà a la muntanya, i el Pirineu s'obrirà al món". També va negar les alertes sobre la situació d'emergència climàtica que fan la CUP i els Comuns, assegurant que "cap estudi diu que d'aquí a vuit anys la neu hagi de desaparèixer", i va sostenir que el clima serà semblant a l'actual. 

Bernat Lavaquiol Laura Vilagra ACN
Bernat Lavaquiol en una protesta contra el Govern per la candidatura / ACN

Qui dona suport a Stop JJOO?

Des del seu llançament la plataforma va compartir un manifest que compta amb més de 10.000 adherits. El text situa la candidatura com una greu irresponsabilitat per l'emergència climàtica actual, i també per fomentar un model turístic del qual el territori ja n'és depenent, per la qual cosa aposten per la diversificació de l'economia: "No podem permetre que per una festa de 30 dies ens condemnin a 30 anys de misèria". Entre les múltiples persones que s'han adherit al manifest a títol individual destaquen l'esquiador i corredor Kilian Jornet, l'expresident de la Generalitat Quim Torra, el cantautor Lluís Llach o l'exconsellera a l'exili Clara Ponsatí.

A banda d'aquest manifest, també fa unes setmanes va néixer a Barcelona un grup de suport a la plataforma, que demana la fi dels macroprojectes i dona suport a la lluita de Stop JJOO. Entre les entitats impulsores hi ha CDRs, el Consell de la Joventut de Barcelona, sindicats d'habitatge i associacions veïnals, entre d'altres.