Llum verda de la Mesa del Parlament. L'òrgan de la cambra ha tramitat aquest dimarts una Proposició de Llei presentada per la plataforma Unitat per la Independència i que té per objectiu tancar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, per tal que aquesta pugui avançar en el recorregut necessari. Serà un camí llarg, ja que després de la decisió d'avui encara queden molts obstacles a superar: un cop es publiqui la tramitació al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, la proposició haurà de passar per una comissió de control, s'hauran de presentar els plecs i posteriorment ja es podrà procedir a la recollida de firmes. Es necessiten 50.000 en un període de 120 dies (ampliables a 60 més), i només aleshores aquesta proposta podria arribar al ple del Parlament, on els partits votarien a favor o en contra.

Per contra del que podria semblar previsible, la primera Proposició de Llei que pretén acabar amb TV3 no ha arribat de la dreta espanyolista ni de Vox, que tants cops ha clamat a favor del seu tancament, sinó del sobiranisme. Plataforma per la Independència, plataforma impulsora de la proposta, es defineix com un think tank format per persones "coordinades i compromeses amb el present i el futur de la Nació catalana, decidides a fer possible la consecució de la Independència per l'únic camí possible: la via unilateral". La seva ofensiva contra la CCMA arriba, doncs, perquè consideren que no ha complert els seus objectius de defensar la cultura catalana.

"Des de fa uns anys, i atès el procés polític que hem viscut d'ençà l'any 2012, els mitjans públics de Catalunya i, particularment, de la televisió, haurien d'haver reforçat els valors de país amb un patrimoni cultural propi, la protecció de la nostra llengua i preservar la pluralitat política i la imparcialitat en els seus plantejaments", afirmen en el text de la Proposició de Llei. "No ha estat així, els interessos polítics i partidistes han primat per sobre de la llibertat d'expressió i de sentit democràtic i equitatiu de la informació", lamenten. Concretament, critiquen "l'exclusió i, sovint, la ridiculització" dels partidaris de complir el mandat de l'1 d'octubre. També remarquen que "no s'ha preservat l'ús prioritari de la nostra llengua".

"Tancament de tots els canals de TV3"

Amb tot plegat, el plantejament de la plataforma independentista és clar: "És imperatiu el tancament de tots els canals de la Televisió de Catalunya i la fiscalització exhaustiva de la resta de mitjans de comunicació de la CCMA". Així, demanen també "el cessament immediat" del Consell de Govern de la corporació i del Consell Assessor de Continguts i de Programació. En el seu lloc, proposen la creació d'un Consell d'Administració provisional que exerceixi com a òrgan de govern, i amb uns membres que formin part de l'àmbit de la cultura catalana, la professió periodística, la gestió d'empreses i mitjans, sense cap vincle polític.

Allunyada de la seva missió

En aquesta mateixa línia, Unitat per la Independència també subratlla que durant els darrers quinze anys, i especialment des del 2017, TV3 "s'ha allunyat de manera progressiva de la seva missió principal de contribuir a la plena normalització de la llengua i cultura catalanes", i situen la importància d'aquesta aposta per revertir els efectes "de la perllongada exposició al genocidi cultural". També remarquen la "regionalització i, sovint, provincialització" del canal, amb la supressió de delegacions en altres territoris de la nació cultural catalana, com a Perpinyà. I lamenten la supressió del Canal 3XL per l'efecte "devastador" que ha tingut sobre infants i joves, amb la pèrdua d'un canal per a adolescents en català. Més enllà, destaquen que moltes d'aquelles produccions que compten amb el suport pressupostari de la CCMA "són en castellà o fan que el coneixement del castellà sigui imprescindible per a poder accedir amb normalitat al seu contingut".