Tot i que els socis encara han de ratificar la llista cívica que vol impulsar el Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana de cara a les pròximes eleccions al Parlament, l’entitat independentista ha presentat aquest dijous el projecte i els seus objectius que passen per, fonamentalment, aixecar la Declaració d’Independència suspesa l’octubre del 2017. Els encarregats de donar-ne els detalls han estat la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, una de les grans defensores d’aquest projecte, i Uriel Beltran, coordinador d’estratègia i discurs de l’entitat. Segons han justificat, l’Assemblea ha decidit presentar ja la seva idea de llista cívica per la independència i la pàgina web que en recull tots els detalls perquè els socis que l’han de votar durant la primera quinzena del mes de març ho facin amb coneixement de causa: “Que els socis en puguin estar informats amb la màxima transparència i emetin un vot informat del projecte”.

Feliu no ha amagat que el gran objectiu d’aquesta llista cívica impulsada des de l’ANC, però de la qual no en podran formar part els secretaris nacionals d’aquest mandat i del següent, en el cas que s’hagi aprovat, és aixecar la DUI i fer-la efectiva: “Hem de convertir les pròximes eleccions en plebiscitàries, posar dempeus la mobilització de l’independentisme, superar la tendència abstencionista i tornar la veu a la ciutadania”, ha resumit en la presentació del projecte, tot recordant que en els dos últims fulls de ruta aprovats per una amplia majoria dels socis, la idea d’impulsar la llista cívica ja hi estava inclosa. 

Els passos previs a la candidatura de la llista cívica 

En cas que els socis donin suport a aquest projecte -que no és hegemònic i compta amb detractors dins la mateixa entitat-, després s'hauria d'iniciar una recollida d'entre 50.000 i 60.000 signatures (depenent del cens) per poder-se presentar a les eleccions al Parlament. En cas que s'aconsegueixi la fita i la llista cívica aconsegueixi representació a la cambra catalana, Feliu ha subratllat que la representació parlamentària només hauria de servir per "conformar un acord nacional per fer efectiva la independència amb tots els actors", recuperant així una unitat de màxims amb la resta de formacions per "acabar la feina del mes d'octubre del 2017". Amb tot, també ha deixat clar que la llista cívica ha de tenir el "compromís" de no donar suport a "cap govern autonomista, encara que estigui presidit per un partit que es diu independentista". "S’estarà en una posició d’espera. Si això implica una repetició electoral, s’hi anirà. La ciutadania ha de saber que el seu vot no es bescanvia. La llista cívica se la vota per fer la independència", ha resumit Feliu. 

El paper dels Mossos en l'aixecament de la DUI 

La presidenta de l'ANC ha anat reiterant durant el seu mandat la necessitat d'aixecar la DUI i des de la seva entitat remarquen que això s'ha d'aconseguir a través d'un acord polític amb les altres formacions que també inclou, a banda de ratificar la declaració, "garantir que la cadena de comandament del cos dels Mossos d'Esquadra sigui lleial al Govern, conscient i disposada a aplicar allò que se li ordeni des del govern català". També desenvolupar una estratègia diplomàtica per aconseguir suport internacional, retirar la simbologia espanyola del territori català i preparar un pla de mobilització sostinguda. Tot plegat en el cas que es produeixi el que des de l'Assemblea descriuen com el "millor dels escenaris", que implica arribar a un acord amb la resta de formacions independentistes i mantenir la majoria absoluta a la cambra catalana.

Les altres opcions és que hi hagi una victòria independentista, "altres actors dubtessin sobre la necessitat d'aixecar la DUI", cas en què ja avancen que es mantindran en una "posició d'espera", sempre en el cas que els socis aprovin la llista i que aquesta assoleixi representació al Parlament. El tercer escenari que contemplen és que un partit independentista arribi a pactes amb el PSC per la governabilitat del país. En aquest cas, es planteja "confrontar contundentment l'autonomisme, denunciar-lo i fer campanya de pedagogia explicant l'alternativa independentista": 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!