Més llenya al foc. Les declaracions d'Alberto Garzón a The Guardian contra les macrogranges —no contra la ramaderia en general— no només han aconseguit unir la dreta i l'extrema dreta en contra d'ell, sinó també la part socialista del govern espanyol, començant ahir pel president Pedro Sánchez i rematat avui pel ministre d'Agricultura, Luis Planas, que ha desautoritzat el ministre de Consum i fins i tot ha insinuat que no compleix el perfil idoni per al càrrec que ocupa amb un silenci molt eloqüent. Mentrestant, des de l'espai d'Unidas Podemos acusen els seus socis a La Moncloa de comprar les manipulacions i notícies falses del PP, Vox i Ciutadans.

S'ha produït un moment bastant simptomàtic al final de l'entrevista de Luis Planas a Onda Cero. El presentador, Carlos Alsina, li ha deixat anar: "Després d'escoltar-lo arribo a la conclusió que la persona que ocupa el Ministeri de Consum és la menys indicada per aquest lloc". I el ministre d'Agricultura s'ha quedat en silenci uns segons per a respondre: "Cap comentari per part meva".

Més enllà de l’anècdota final, aquesta ha estat la tònica de Luis Planas durant l'entrevista, després de dies en silenci. El ministre socialista li ha retret unes declaracions "bastant desafortunades", perquè "posen en qüestió l'activitat de gent molt honrada com són els nostres agricultors i ramaders". El titular d'Agricultura ha rebatut que "pràcticament totes" les produccions espanyoles són en extensiu i fan una carn "d'altíssima qualitat i gran preu", i que les que són en intensiu produeixen amb "diferents qualitats, però totes ho són per sobre dels estàndards espanyols i europeus". Planas també ha criticat que no l'hagués consultat abans de parlar amb el diari anglès: "No hem parlat durant els últims dies. Soc el ministre d'Alimentació. Si algú parla d'alimentació, el més normal és que em truqui".

El dirigent d’Unides Podem va assegurar que l’agricultura extensiva espanyola “és ambientalment sostenible” i amb gran pes en moltes parts d’Espanya, en contraposició amb les macrogranges, la ramaderia industrial, que produeix “carn de mala qualitat” amb maltractament animal i afectació mediambiental. Però la dreta i l’extrema dreta van agafar una frase, aquesta última, i la van difondre descontextualitzada. 

Podemos denuncia deslleialtat

Ahir Garzón ja va ser desautoritzat pel mateix Pedro Sánchez en una entrevista a la SER. I la resposta no es va fer esperar. Des d’una altra ràdio, l’exvicepresident espanyol i exsecretari general de Podem, Pablo Iglesias, va carregar amb duresa contra Pedro Sánchez, a qui va acusar de propagar la bola de la dreta i l’extrema dreta. “El que ha fet el president del govern avui és gravíssim, ha donat veracitat a una bola”, va denunciar Iglesias des de la tertúlia d’El Món a RAC1. “La dreta fa política a través de la mentida. Aquests mitjans ja no interpreten la realitat des d’una perspectiva de dretes. Això és una notícia falsa (…) Que el president del govern reconegui que el pes de les boles li fa haver d’admetre aquesta mentida és molt greu”, va criticar.

En la mateixa línia va pronunciar-se la vicepresidenta segona i actual líder de l’espai d’Unides Podem, Yolanda Díaz, que va recordar que “Garzón el que ha fet és senzillament corroborar el que el govern d'Espanya ve defensant en els seus documents” i que aquests documents diuen que “apostem per la ramaderia extensiva i sostenible i això ens obliga a tot el govern en el seu conjunt”. En aquest sentit, la també ministra de Treball va avisar Pedro Sánchez que cal "cuidar la coalició" i ser "curosos amb les paraules".