D’unes simples declaracions per al diari The Guardian del ministre de Consum, Alberto Garzón, se n’ha fet, a poc a poc, una gran bola de neu. El dirigent d’Unides Podem va assegurar que l’agricultura extensiva espanyola “és ambientalment sostenible” i amb gran pes en moltes parts d’Espanya, en contraposició amb les macrogranges, la ramaderia industrial, que produeix “carn de mala qualitat” amb maltractament animal i afectació mediambiental. Però la dreta i l’extrema dreta van agafar una frase, aquesta última, i la van difondre descontextualitzada. A l’ofensiva contra Garzón s’hi han sumat des del principi el PP, Vox i Ciutadans, però també barons socialistes com l’aragonès Javier Lambán o el castellanomanxec Emiliano García-Page. I avui mateix s’hi ha abonat el mateix president Pedro Sánchez, que ha destapat una segona guerra del chuletón.

Aquest cop, el president del govern espanyol ha estat més sofisticat que quan Garzón va defensar que calia reduir –no aturar– el consum de carn. Llavors Sánchez va limitar-se que res millor que “un buen chuletón al punto”. Avui, en canvi, el dirigent socialista ha insistit a “lamentar moltíssim” les declaracions del ministre de Consum. Comprant la campanya de la dreta, en una entrevista a la Cadena SER, ha defensat que la carn espanyola és d’”extraordinària qualitat” i que compleix els estàndards espanyols i europeus. La polèmica, ha reblat, “no es correspon amb la realitat del sector ni amb el dia a dia del govern”.

 

La resposta des de l’espai d’Unides Podem no s’ha fet esperar. Des d’una altra ràdio, l’exvicepresident espanyol i exsecretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha carregat amb duresa contra Pedro Sánchez, a qui ha acusat de propagar la bola de la dreta i l’extrema dreta. “El que ha fet el president del govern avui és gravíssim, ha donat veracitat a una bola”, ha denunciat Iglesias des de la tertúlia d’El Món a RAC1. “La dreta fa política a través de la mentida. Aquests mitjans ja no interpreten la realitat des d’una perspectiva de dretes. Això és una notícia falsa (…) Que el president del govern reconegui que el pes de les boles li fa haver d’admetre aquesta mentida és molt greu”, ha criticat.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la vicepresidenta segona i actual líder de l’espai d’Unides Podem, Yolanda Díaz, que ha recordat que “Garzón el que ha fet és senzillament corroborar el que el govern d'Espanya ve defensant en els seus documents” i que aquests documents diuen que “apostem per la ramaderia extensiva i sostenible i això ens obliga a tot el govern en el seu conjunt”. En aquest sentit, la també ministra de Treball ha avisat Pedro Sánchez que cal "cuidar la coalició" i ser "curosos amb les paraules".

Sigui com sigui, l'espai d'Unides Podem s'ha quedat sol defensant les declaracions, situades en context, del ministre Alberto Garzón.

Més retrets

Més enllà de la qüestió ramadera, avui ha estat un dia de més retrets. També n’ha tingut la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, que ha criticat com en aquests dos anys de govern de coalició ha estat "extraordinàriament difícil" que el PSOE "complís simplement el que s'ha pactat". En aquest sentit, Belarra ha assegurat "massa vegades s'ha etiquetat com a soroll els intents que el nostre soci es mantingués fidel a l'acord programàtic" i "s'ha silenciat que era el PSOE qui un cop més s'estava resistint a complir els acords" en una mostra de la "cultura bipartidista que el nostre país ja no accepta per més temps". I ha reblat: "Els acords estan per a complir-se i ho exigirem fins al final de la legislatura".