El pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el govern de Pedro Sánchez preveu presentar aquest dimecres al Congrés -i que ha d'enviar a Brussel·les abans del 30 d'abril- inclou, entre d'altres qüestions, una reducció dels contractes de treball a tres modalitats.

Concretament, planteja un contracte estable per al conjunt de les activitats, un altre temporal per a les feines d'aquesta naturalesa i un de formació. El text, de 211 pàgines, subratlla que entre l'any passat i el que va d'aquest s'han abordat les reformes "més urgents" en resposta a la pandèmia, com els ERTO o la regulació del teletreball, però alhora subratlla la necessitat d'una reforma de més abast per, entre d'altres, assegurar llocs de feina als col·lectius més afectats per la reducció la ocupació.

Atacar aquest front, indica l'executiu, implica "centrar els esforços" en el primer semestre en un pla de xoc contra l'atur juvenil, la modernització de les polítiques actives d'ocupació i del SEPE i l'establiment d'un mecanisme transitori d'ERTO fins a finals del 2021 que impulsi la reincorporació dels treballadors.

En paral·lel, afegeix el text, es negociaran les reformes de més abast avançant en cinc elements, simplificació de contractes, nou mecanisme d'estabilitat en l'ocupació i el suport a la transició, modernització de la negociació col·lectiva, regulació de subcontractes i revisió de les bonificacions.

Reforma de les pensions

Pel que fa a les pensions el text preveu una reforma del sistema en el marc del Pacte de Toledo. Així, "per reequilibrar el sistema", s'incorporaran ajustos i incentius per "aproximar l'edat efectiva de jubilació a la legal" -el ministre Escrivá anunciava ahir pagaments de fins a 11.000 euros per any de jubilació ajornat-, es modificarà el sistema de cotització de treballadors autònoms, es promourà el desenvolupament de "sistemes complementaris de pensions" i "es culminarà la separació de les fonts de finançament", entre altres.

A més, el text recorda que en la línia de reforçar la sostenibilitat del sistema a llarg termini, l'executiu ha impulsat les tasques de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo per a la reforma de les pensions, que el novembre del 2020 va oferir un seguit de recomanacions. Ja s'estan incorporant un seguit d'ajustos que han eliminat els règims especials i progressivament van augmentant l'edat de jubilació, "en línia amb l'augment de l'esperança de vida", fins arribar als 67 anys el 2027.