Malestar a les files de la CUP després que el Govern hagi anunciat la doble consulta de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, que se celebrarà el 24 de juliol de forma exclusivament presencial i on votaran per una banda l'Alt Pirineu i l'Aran, que decidiran sobre si volen o no la candidatura; i per l'altra el Ripollès, el Solsonès i el Berguedà, que expressaran si volen participar o no d'aquesta possible candidatura. Des de la formació anticapitalista han lamentat que el Govern hagi anunciat la data de la consulta "sense oferir tota la informació a la ciutadania", i han apuntat que l'Executiu no té "el projecte olímpic tancat, ni informes ambientals, ni pressupost".

Així ho han criticat els cupaires a través del seu perfil de Twitter, com també ho ha fet la seva diputada Eulàlia Reguant, que ha assegurat que el Govern està fent "allò de sempre": "El Govern anuncia consulta amb preguntes diferents sense clarificar-ne la interpretació i posa data un cop ja han signat el projecte amb el Comitè Olímpic Espanyol, però no ensenya els informes ni explica cap proposta de desenvolupament econòmic per la zona. Però no fan allò de sempre, no", ha ironitzat la diputada al seu compte personal.

La formació anticapitalista també ha compartit les crítiques de la plataforma Stop Jocs Olímpics, que de fet està liderada pel regidor de la CUP a la Seu d'Urgell Bernat Lavaquiol. En un comunicat STOP JJOO ha apuntat que la pregunta adreçada a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran és clara, però que no ho és l'adreçada als altres tres territoris, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, i lamenten que no es pugui votar en igualtat de condicions al conjunt de les 9 comarques. 

Manifestació el 15-M

Així mateix han criticat que es cridi a votar, ben igual com apunta la CUP, sense tenir tota la informació del projecte olímpic sobre la taula, i han valorat negativament que es convoquin les consultes el 24 de juliol, "quan bona part de la gent del Pirineu està de vacances". Aquest malestar d'Stop Jocs Olímpics es concentrarà en una manifestació de país convocada el 15 de maig a Puigcerdà, on esperen que el territori mostri el rebuig a la candidatura. A banda, la plataforma ja va anunciar fa uns dies que si el Govern no dona tota la informació augmentaran la pressió contra l'Executiu i demanaran la dimissió de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat aquest matí el decret d'impuls de la convocatòria. Segons han explicat les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina, han decidit que no hi hagi vot telemàtic, anticipat ni per correu, per una qüestió de "logística, de terminis i per l'increment de costos associats". El pressupost per aquestes dues consultes serà de 1.100.000 euros, entre els quals s'inclouen les desespes de campanyes de difusió, anuncis i d'altres actes.