Pinça de Junts per Catalunya i el Partit Nacionalista Basc pel decret llei 6/2023 que el govern espanyol va aprovar i publicar al BOE el passat dia 20 de desembre. La portaveu del partit de Puigdemont al Congrés, Míriam Nogueras, es va queixar a través d'X que el PSOE i Sumar havien aprovat un decret que "posava en risc" l'aplicació de la llei de l'amnistia. Malgrat que aquests canvis legislatius anaven directament dirigits a modificar la llei d'enjudiciament civil, els socialistes van incorporar-hi l'article 43 bis que plasma que, un cop s'elevi la llei d'amnistia a Europa, el mateix Tribunal Suprem pot suspendre la seva aplicació. Per això, el partit de Puigdemont ja va anunciar que votaria en contra d'aquest decret. 

Un reial decret que ja porta cua

Nogueras també posava sobre la taula el passat 27 de desembre que, més enllà de posar en risc l'aplicació de la llei d'amnistia, el reial decret no respectava competències de la Generalitat de Catalunya i el definia com a un "reial decret macedònia". Un fet del qual també s'ha queixat el PNB aquest dimarts. El responsable institucional dels nacionalistes bascs, Koldo Mediavilla, ha demanat a Pedro Sánchez que no intenti portar a la cambra baixa l'aprovació de "mesures òmnibus". És a dir, que el govern espanyol no intenti convalidar al Congrés molts canvis legislatius en un sol decret llei. 

Segons el PNB, en haver-hi moltes decisions a prendre en un mateix projecte, es pot complicar el suport de tots els partits que van donar suport a la investidura de Sánchez. Ho ha dit en una entrevista a Onda Vasca, on ha posat d'exemple els problemes que està tenint el PSOE per convalidar aquest decret llei al Congrés després del rebuig de Junts per Catalunya i d'alguns problemes que està posant sobre la taula Podemos. "Cal aguditzar la capacitat de negociació, de diàleg i intentar simplificar els procediments i les mesures que es presenten", ha manifestat Mediavilla.

Per això, ha destacat que és "complicadíssim", gairebé "com buscar la quadratura del cercle". "Perquè una mesura pot agradar a una formació política i a una altra no. En tal sentit, cal caminar amb peus de plom i ser realista en els plantejaments que es fan. En cas contrari, sabem el que hi ha en la dreta i l'extrema dreta", ha indicat el dirigent del PNB, qui, en la línia de Junts, ha avisat que defensaran els interessos d'Euskadi a Madrid. 

Bolaños intenta tancar la polèmica

Amb els avisos de Junts i del PNB, el ministre de la Presidència i de Justícia del govern espanyol Félix Bolaños, va intentar tancar la polèmica sobre el reial decret llei 6/2023 que “posaria en risc” l’amnistia. Segons el ministre, aquesta previsió sobre les qüestions prejudicials ja està inclosa a l’Estatut del TJUE i forma part “de les recomanacions que el TJUE fa a tots els òrgans jurisdiccionals” i ha argumentat que aquesta modificació era “un compromís d’Espanya amb la Comissió Europea perquè es puguin desemborsar els 10.000 milions d’euros” del Pla de Recuperació que estan compromesos. “Totes les qüestions estan exactament igual que abans que entrés en vigor el reial decret llei”, ha conclòs Bolaños, assegurant que era un malentès. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!