La plataforma Hablamos Español, favorable a la imposició del castellà en el sistema educatiu català i que s’ha dedicat els darrers mesos ha fer una recollida de firmes amb aquest propòsit amb singular èxit a l’Espanya monolingüe, ha engegat una nova campanya per forçar l’ús del castellà en tot el territori espanyol que inclou pressions a les empreses privades, sota les acusacions de “restringir” o “eliminar” l’ús de la llengua castellana.

La iniciativa, anomenada "Pídelo en español", comprèn una sèrie de models de cartes pensades per adreçar a les administracions públiques però també a empreses privades per pressionar-les per fer servir sempre el castellà. A més, també arriba a exigir que es canviïn les senyalitzacions viàries per assegurar que l’idioma castellà estigui present tothora o, el que és el mateix, que les altres llengües reconegudes a l’Estat espanyol –"llengües autonòmiques" les anomenen–, no puguin mai tenir presència en solitari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pídelo en español. #HablamosEspañol

Una publicación compartida de Hablamosespañol_ilp (@hablamos_espanol_ilp) el

“He pogut comprovar que la seva empresa restringeix l’ús de l’espanyol en la seva comunicació amb els clients”, assegura el model de carta per enviar a empreses, que assenyala que tot i que "com a entitat privada vostès no haurien d’estar obligats a fer servir el meu idioma”, considera que “tractant-se d’una llengua amb centenars de milions de parlants, no només a Espanya sinó en tants països, no deixa de cridar l'atenció que se n’elimini o redueixi la presència”.   

 

 

Per això la carta assegura que “des d’instàncies polítiques” s’està “incentivant l’ús de les llengües cooficials d’Espanya”, però que això, “lamentablement”, no es fa “promovent l’ús de les dues llengües oficials conjuntament, sinó eliminant l’ús de l’espanyol o fent-lo servir amb una mida reduïda, com a llengua de segona”. La missiva conclou assegurant que l’idioma castellà “està sent progressivament eliminat d’organismes oficials, i en especial de l’ensenyament, cosa que afecta l’educació dels nostres nens i joves”, i insta que les empreses "els productes de les quals consumim" la facin servir.

Defensa de la supremacia del castellà

La campanya també inclou cartes model per queixar-se per la senyalització viària, per adreçar al Defensor del Poble espanyol i per exigir l’ús del castellà als centres educatius amb arguments com que la Constitució Espanyola consagra la supremacia del castellà per sobre de totes les altres llengües: “L’article 3.1 de la Constitució Espanyola estableix que només el castellà és la llengua el coneixement de la qual se suposa per part dels ciutadans espanyols, que no tenen, com a tals, el deure de saber-ne cap altra, i ni de bon tros de fer-la servir”.

Mig milió de signatures

Així mateix, la plataforma ha acabat la recollida de signatures per impulsar una iniciativa legislativa popular perquè sigui admesa a tràmit una Proposició de llei de llibertat d’elecció lingüística que busca l’eliminació de l’actual sistema educatiu català.

La recollida de signatures, que s’ha desenvolupat tant a l’Espanya monolingüe com en territoris on el castellà no és la llengua pròpia, va tenir una pròrroga atorgada pel Congrés dels Diputats en previsió que la plataforma no sumaria les signatures previstes quan acabés el primer termini, el 10 d’agost passat.

Hablamos español és l'entitat que va convocar, el 16 de setembre, una manifestació a Barcelona que tenia la intenció de clamar contra el model educatiu català a la plaça de Sant Jaume. La presència d'una manifestació a favor de la immersió lingüística va forçar que la marxa acabés a la Via Laietana.