Imposar el castellà a les escoles de tot l’Estat espanyol. Aquest és l’objectiu de la plataforma Hablamos Español que aquest divendres va iniciar una recollida de signatures per dur al Congrés una iniciativa legislativa popular perquè es debati una proposició de llei que “blindi” l’idioma espanyol en escoles i institucions públiques d’arreu de l’Estat i que ataca directament el model escolar català i el d’altres territoris fora de l’Espanya monolingüe.

L’objectiu de la plataforma es assolir mig milió de signatures i de moment, segons la mateixa plataforma, ja n’han reunit unes 30.000 en el primer dia de campanya al centre de Madrid, a més d’aconseguir mig miler de voluntaris que faran difusió de la iniciativa.

Objectiu Catalunya

Malgrat que la iniciativa en contra de les llengües diferents a l’espanyol ha tingut el tret de sortida al rovell de l’ou de l’Espanya monolingüe, Madrid, darrere la iniciativa hi ha Gloria Lago, que presideix Hablamos Español y impulsora del col·lectiu Galicia Bilingüe, molt bel·ligerant contra l’ensenyament en gallec. La intenció de la campanya ara és difondre-la “a tots els racons d’Espanya”, i un dels punts on es desplegarà en breu serà la capital de Catalunya, Barcelona, ja que consideren que a aquest territori es conculquen els drets lingüístics dels castellanoparlants.

De fet, la proposició de llei que impulsa la iniciativa pretén “garantir que tots els nens d’Espanya podran estudiar en espanyol, si així ho desitgen”, i a més, assegurar que “els hispanoparlants de totes les comunitats autònomes tinguin els mateixos drets lingüístics”, en referència concreta a la situació a Catalunya, Illes Balears, País Valencià, País Basc i Galícia.