El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha respost avui al ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que la bandera espanyola no onejarà sobre Gibraltar "ni en quatre ni en 4.000 anys".

"Mai significa mai. No significa no. El Brèxit no canvia res", ha assenyalat aquesta tarda Picardo en una roda de premsa que ha convocat després que Margallo digués ahir a la nit que posarà la bandera espanyola al Penyal "molt abans" del que el ministre principal creu.

Margallo ha expressat la seva confiança que Espanya podrà col·locar la seva bandera a Gibraltar en un termini de quatre anys perquè a partir de març, després de les negociacions sobre el Brèxit, la població del Penyal haurà de decidir si prefereixen ser "britànics fora de la Unió Europea o hispanobritànics dins de la Unió".

En la seva resposta, el Govern de Gibraltar ha insistit que "la decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea no té absolutament res a veure amb la sobirania de Gibraltar" i ha criticat que Espanya intenti relacionar els dos assumptes en un "descarat intent d'aprofitar el Brèxit per avançar en l'obsoleta i invàlida pretensió d'Espanya". "La idea de tornar a traçar les fronteres d'Europa i establir-les on es trobaven el 1713 és francament absurda", ha continuat Picardo.

Després d'assenyalar que "el dret a l'autodeterminació, pel qual la ciutadania decideix el seu propi futur de forma lliure i democràtica, és el camí per a Gibraltar", Picardo ha assenyalat que els "avantatges econòmics" que Margallo ha descrit en el marc d'una cosobirania "podrien gaudir-se avui mateix amb una relació transfronterera normal i amistosa".